Alkohol nie tylko stopniowo wyniszcza wątrobę, mózg, serce, nerki i trzustkę, ale także przyczynia się do gromadzenia się tłuszczu trzewnego, który pokrywa narządy wewnętrzne i podnosi ryzyko rozwoju dolegliwości ze strony sercowo-naczyniowego i cukrzycy. Poza tym pijąc piwo i kolorowe drinki dostarczany do naszego organizmu puste kalorie i mamy większą ochotę na podjadanie niezdrowych przekąsek bogatych w sól i tłuszcz.
Poważnym zagrożeniem dla naszej kondycji fizycznej jest również stała obecność napojów gazowanych i energetyków. Tego rodzaju trunki są bogatym źródłem cukru, a ich spożywanie ich w nierozsądnych ilościach może przyczynić się do zachorowania na niealkoholową stłuszczeniową chorobę wątroby (NAFLD). Napoje, soki, wody owocowe, energetyki, a także niektóre izotoniki zawierają znaczne ilości cukru, przez co zaburzają gospodarkę hormonalną i cukrową, pracę układu pokarmowego i układu krążenia oraz podnoszą stężenie złego cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi.
Z badań opublikowanych w czasopiśmie medycznym "Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism" wynika, że destrukcyjny wpływ na wątrobę i trzustkę ma także żywność o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych. Jak się okazuje, do takich produktów można zaliczyć pełne mleko, którego jedna szklanka ma sobie 4,5 grama tego rodzaju tłuszczów, czyli 20 proc, naszego dziennego zapotrzebowania. W trosce o nasze zdrowie pełnotłuste mleko powinniśmy zastąpić chudym mlekiem lub napojem roślinnym.
Takie mleko 3,2 proc., to tak naprawdę 50 proc. tłuszczu, bo 50 proc. energii pochodzi z tłuszczu. Więc przede wszystkim mleko pełnotłuste uderza w wątrobę, ale nie tylko ono – tłuste żółte sery, sery pleśniowe, topiony, śmietana i majonez także jej szkodzą - podkreśliła w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyk kliniczny dr n. o zdr. Hanna Stolińska.
Niestety, Polacy uwielbiają ten napój - od 15 lat spożycie mleka w Polsce znacząco rośnie. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego rocznie konsumujemy aż 225 litrów tego produktu.
Żeby wspomóc prawidłowe funkcjonowanie wątroby i innych narządów oraz uniknąć poważnych problemów zdrowotnych, powinniśmy nie tylko zrezygnować z wyżej wymienionych produktów, ale także włączyć do diety odpowiednią ilość warzyw i owoców, Nie należy również zapominać o regularnej aktywności fizycznej, rzuceniu palenia, piciu naparów ziołowych i spożywaniu odpowiedniej ilości wody w ciągu dnia.