Oliwa z oliwek to jeden z podstawowych składników najzdrowszej diety świata, jaką jest bez wątpienia dieta śródziemnomorska. Jej właściwości prozdrowotne są doceniane na całym świecie, a jest ich naprawdę sporo. Znajdziemy w niej zdrowe jednonienasycone kwasy tłuszczowe i bogactwo przeciwutleniaczy.
To wszystko sprawia, że oliwa działa przeciwzapalnie i chroni organizm przed rozwojem komórek rakowych. Jest również zalecana w diecie osób zmagających się z wysokim cholesterolem. Pomaga również w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów, zmniejsza ryzyko osteoporozy a nawet chroni przed szkodliwym promieniowaniem UV. To tylko niektóre z jej licznych zalet, które warto docenić i już dziś włączyć ten zdrowy tłuszcz do naszego jadłospisu.
Właściwości oliwy z oliwek fascynują naukowców od dawna. Tym razem pod lupę wzięli je badacze z Harvard Medical School w Stanach Zjednoczonych. Ich badanie trwało 28 lat. Naukowcy podzielili uczestników na dwie grupy. Jedna z nich każdego dnia spożywała o pół łyżki oliwy z oliwek więcej niż pozostali ochotnicy. Naukowcy doszli do wielu cennych wniosków.
Okazuje się, że grupa, która miała zwiększoną dzienną dawkę oliwy z oliwek w swoim menu miała o 19 proc. mniejsze ryzyko zgonu z powodu chorób serca, o 17 proc. niższe ryzyko rozwoju raka, o 18 proc. mniejsze ryzyko śmierci z powodu chorób związanych z układem oddechowym, a także niższe o 29 proc. ryzyko zgonu spowodowanego chorobą Parkinsona lub chorobą Alzheimera.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.