Właściwości oliwy z oliwek
O znaczącej roli oliwy z oliwek w terapii nowotworów poinformowali naukowcy z Uniwersytetu Rutgersa w USA. Po dodaniu oleokantalu (substancji występującej w oliwie z pierwszego tłoczenia) do komórek nowotworowych bardzo szybko dochodziło do ich obumierania. Komórki rakowe ginęły już w ciągu 30-60 minut. Jednocześnie oleokantal nie uszkadzał żadnych zdrowych komórek.
Wpływ oliwy z oliwek na zdrowie
Oliwa z oliwek extra virgine to jeden z najzdrowszych produktów na świecie. Zawiera duże ilości przeciwutleniaczy oraz zdrowych kwasów omega-3 i omega-6. Dzięki nim wykazuje właściwości przeciwzapalne, chroni przed chorobami serca, cukrzycą, a nawet pomaga w leczeniu choroby Alzheimera.
Dieta śródziemnomorska, której jednym z głównym składników jest właśnie oliwa z oliwek, to jeden z najzdrowszych sposobów odżywiania. Polecają go zarówno dietetycy, jak i lekarze. Co ciekawe, potwierdzono, że mieszkańcy obszaru Morza Śródziemnego, którzy spożywają dużo oliwy z oliwek, rzadziej cierpią na nadciśnienie, miażdżycę oraz raka. Wystarczy zaledwie łyżka dziennie, by poprawić swój stan zdrowia.
Amerykańscy badacze zapowiadają, że dalej będą testować wpływ oliwy z oliwek na komórki nowotworowe.