Kiwano to gatunek ogórka z rodziny dyniowatych, który pochodzi z tropikalnych rejonów Afryki. Owoce wyglądają jak ogórki z kolcami, mają jaskrawo-pomarańczową barwę, jasne plamy i zielono-żółty miąższ. Znajdziemy w nich m.in.: witaminę A, C, E, witaminy z grupy B, beta-karoten, żelazo, potas, fosfor, magnez, błonnik pokarmowy i antyoksydanty.
Po ten egzotyczny owoc śmiało mogą sięgać osoby borykające się z nadwagą i otyłością. Stała obecność kolczastego ogórka w naszym codziennym jadłospisie podnosi odporność na infekcje wirusowe i bakteryjne, a także wpływa korzystnie na prawidłową pracę narządu wzroku.
Dzięki zawartości przeciwutleniaczy ogórek rogowaty opóźnia proces starzenia się organizmu i chroni go przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i rozwojem komórek. Poza tym kiwano zapobiega zaparciom, przyspiesza perystaltykę jelit, pobudza wydzielanie soków trawiennych, pomaga zrzucić zbędne kilogramy i zmniejsza ryzyko rozwoju raka okrężnicy.
Ogórek kiwano stymuluje produkcję kolagenu, dzięki czemu wzmacnia naszą skórę i sprawia, że staje się bardziej jędrna i elastyczna. Warto również wspomnieć, że substancje w nim obecne poprawiają pamięć i koncentrację, przeciwdziałają uszkodzeniom komórek mózgowych, zapobiegając tym samym rozwojowi choroby Alzheimera.
Kiwano można wychowywać samodzielnie w tunelu lub w szklarni, albo kupić w supermarkecie czy na stoisku warzywno-owocowym. Kolejną zaletą tego produktu spożywczego jest jego stosunkowo niska cena.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.