Karczochy, ostropest plamisty, kurkuma – to najbardziej znane naturalne produkty wspierające zdrowie wątroby. Aby zadbać o ten narząd warto częściej sięgać po rukolę, kakao oraz zioła, takie jak korzeń lukrecji czy mniszek lekarski. Cenne składniki, które w nich znajdziemy nie tylko pobudzają produkcję i przepływ żółci, oczyszczając organizm z toksyn, ale też wspomagają regenerację komórek wątroby, pomagają obniżyć wysoki poziom złego cholesterolu LDL we krwi, a także poprawiają trawienie.
Co ciekawe, wśród produktów dobrych dla wątroby znajdują się tłuszcze, a dokładniej oleje roślinne. Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Znajdziemy je w tłustych rybach morskich, olejach roślinnych m.in. oleju z awokado, oleju rzepakowym, sojowym, z czarnuszki, lnianym czy słonecznikowym. Dobrym źródłem tego rodzaju tłuszczów są także orzechy.
Wspomagająco na wątrobę działają również produkty pszczele, czyli miód, pierzga i pyłek. W miodzie znajdziemy związki, które wspomagają proces detoksykacji wątroby, m.in. cholinę, której niedobór może skutkować poważnym uszkodzeniem wątroby. Najwięcej tego składnika znajdziemy w miodzie gryczanym oraz mniszkowym. Na przewlekłe zapalenie wątroby pomogą z kolei pyłek i pierzga.
Z kolei w celach profilaktycznych warto sięgać po kawę przygotowywaną z prażonych i fermentowanych źródeł. Regularne picie tego naparu (min. trzy filiżanki dziennie) zmniejsza ryzyko rozwoju marskości wątroby, stłuszczenia, jak również raka tego narządu.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.