Przekąski, które podnoszą ryzyko nowotworów
Kiełbasa
Uwielbiana przez wielu Polaków kiełbasa może wpływać negatywnie na nasze drowie. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ostrzega, że spożywanie przetworzonego mięsa jest jednym z czynników ryzyka chorób nowotworowych. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez naukowców ze Szwecji, codzienne jedzenie 50 g tego rodzaju produktów może zwiększać ryzyko raka trzustki nawet o 19 proc. Jeszcze bardziej niebezpieczna jest kiełbasa z grilla. Zdaniem ekspertów w 200 g grillowanej kiełbasy znajduje się 100 razy więcej toksyn niż w 20 papierosach.
Zobacz także: Zapycha tętnice cholesterolem. Lepiej sobie odpuścić
Popcorn z mikrofalówki
W trosce o nasze zdrowie powinniśmy raz na zawsze zrezygnować z prażonej kukurydzy i zastąpić ją innymi przekąskami. Opakowanie popcornu przeznaczonego do podgrzania w mikrofalówce znajduje się kwas perfluorooktanowy. Wyniki badań naukowych potwierdzają, że substancja ta wpływa negatywnie na zdolności rozrodcze. Z kolei diacetyl, dzięki któremu popcorn ma maślany smak, podnosi ryzyko nowotworu płuc, nerek i pęcherza.
Zobacz także: Szkodliwe gatunki ryb. Nie jedz ich
Jedzenie w puszkach
Spożywanie tych produktów ma swoje zalety. Mają długą przydatności, niską cenę i doskonale sprawdzają się w podróży. Należy jednak pamiętać, że do produkcji puszek wykorzystuje się bisfenol A (BPA), który wykazuje właściwości kancerogenne. Regularny kontakt z tym związkiem chemicznym zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju raka prostaty i piersi oraz otyłości i cukrzycy typu 2.
Napoje gazowane
Nie od dzisiaj wiadomo, że napoje gazowane zawierają znaczne ilości cukru i konserwantów, co nie wpływa korzystnie na naszą kondycję zdrowotną. Zawierają także 4-metyloimidazol, który sprzyja rozwojowi raka trzustki. Jak wynika z niektórych badań, picie 500 ml napojów gazowanych dwukrotnie podnosi ryzyko zachorowania na ten nowotwór.
Czytaj także: Zakazane po 50. Podnoszą ciśnienie, mogą uszkodzić nerki
Chipsy
Ta pyszna przekąska jest bogatym źródłem soli, konserwantów i niebezpiecznych tłuszczów trans. Jednak to nie jedyny powód, dla którego powinniśmy raz na zawsze wykluczyć ten produkt z naszego codziennego jadłospisu. W chipsach znajduje się również rakotwórczy związek chemiczny o nazwie akrylamid. Ta szkodliwa substancja występuje także w papierosach. Jej spożywanie może przyczynić się do rozwoju komórek rakowych w przewodzie pokarmowym.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.