Mycie mięsa przed gotowaniem lub pieczeniem może zaszkodzić naszemu zdrowiu
Campylobacter jejuni to bakteria, która nierzadko występuje w przewodzie pokarmowym zwierząt. Jedząc mięso, należy wziąć pod uwagę, że może być ono skażone. Na zachorowanie na kampylobakteriozę są narażeni nie tylko konsumenci, ale także osoby pracujące w ubojni, na fermie oraz lekarze weterynarii.
Zobacz także: Czyści jelita ze złogów. Odchudza, gdy śpisz
Drób jest bardzo popularnym mięsem, ze względu na dużą zawartość cennego białka, małą liczbę kalorii i lekkostrawność. Niestety 100 g skóry kurczaka może zawierać aż 100 tys. niebezpiecznych bakterii! Wyniki badań przeprowadzonych przez dr Annę Woźniak z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu udowodniły, że bakteria Campylobacter jejuni jest coraz bardziej odporna na działanie antybiotyków.
Żeby uniknąć zarażeniem się tą bakterią, należy przede wszystkim myć ręce i dbać o higienę w naszej kuchni. Nie powinniśmy również myć mięsa przed gotowaniem, pieczeniem lub smażeniem. Polanie go wodą nie sprawi, że drobnoustroje znikną. Rozpryskująca się woda spowoduje rozprzestrzenienie się bakterii po całej kuchni.
Campylobacter jest tak samo groźna jak Salmonella. Dostaje się do naszego organizmu drogą pokarmową. Może zaatakować nasz organizm nie tylko, gdy jemy niedogotowane i zarażone mięso, ale również kiedy spożywamy produkty, które miały z nią styczność. Na kampylobakteriozę możemy się także zarazić, używając przyrządów kuchennych, na których znalazła się bakteria.
Zakażenie bakterią Campylobacter powoduje silne zatrucie pokarmowe, a nawet sepsę. Do objawów możemy zaliczyć biegunkę, wymioty i gorączkę. Schorzenie to jest niebezpieczne szczególnie dla dzieci i osób w podeszłym wieku.
Zobacz także: To dlatego ciągle jesteś zmęczony. Groźny niedobór
Pamiętajmy, żeby po każdym kontaktem z surowym mięsem dokładnie myć ręce. Bakteria zostaje zniszczona po spędzeniu zaledwie 15 minut w temperaturze 60 stopni Celsjusza.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.