Półki na drzwiach od lodówki wydają się idealnym miejscem na kartony czy butelki z mlekiem. Nie jest to jednak najlepszy pomysł. Dlaczego? Odpowiedź okazuje się bardzo prosta. Dla tego napoju jest tu po prostu za ciepło.
Na drzwiczkach od lodówki jest najwyższa temperatura i może wynosić nawet 10-15 stopni Celsjusza. Poza tym otwieranie lodówki sprzyja częstym wahaniom temperatury na jej drzwiach. Świeże mleko najlepiej przechowywać na niższych półkach wewnątrz lodówki.
Prawa fizyki mówią, że zimne powietrze opada na dół, a ciepłe unosi się ku górze. Dobrym pomysłem jest postawienie mleka na najniższej lub na środkowej półce, gdzie temperatura wynosi 4-5 stopni. Warto również umieścić ten produkt jak najbliżej tylnej ścianki. W taki sposób należy przechowywać zarówno otwarte, jak i zamknięte butelki ze świeżym mlekiem krowim, UHT lub roślinnym. Jeżeli mleko, które zostało poddane pasteryzacji, nie zostało jeszcze otwarte, to śmiało możemy je wstawić do szafki lub zanieść do piwnicy i postawić w chłodnym miejscu.
Mleko, nie jest jedynym produktem spożywczym, którego lepiej nie stawiać na drzwiach od lodówki. Jajka również nie powinny być trzymane w miejscu, gdzie często występują wahania temperatur. Jajka nie potrzebują tak niskiej temperatury jak mleko, dlatego najlepiej umieścić je na środkowej lub górnej półce. Górna półka lodówki to także dobre miejsce dla dżemów, powideł i innych domowych przetworów.
Na środkowych półkach można postawić twaróg, jogurt, ugotowaną i ostudzoną zupę lub inną potrawę. Owoce i warzywa powinny znajdować się w szufladach. Z kolei wspomniane wcześniej drzwi od lodówki to dobra lokalizacja dla ketchupu, oleju, majonezu i różnego rodzaju sosów.
Dlaczego tak ważne jest, by stosować się do tych zasad? Warto zadbać o sposób przechowywania produktów, by uniknąć ich zepsucia. Możemy nie zauważyć różnicy w smaku, a nabawić się poważnego zatrucia.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.