Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Milena Górecka | 

Wspiera mózg i wątrobę. Jedz, a skóra będzie starzeć się wolniej

7

Liczi ma więcej witaminy C niż cytryna i przeciwstarzeniową moc. Za jakie jeszcze właściwości powinniśmy cenić ten owoc?

Wspiera mózg i wątrobę. Jedz, a skóra będzie starzeć się wolniej
Dlaczego warto jeść liczi? (Licencjodawca, unknown)

Składniki odżywcze w liczi

Liczi zawiera błonnik, witaminę C, niacynę, tiaminę, ryboflawinę, witaminę B6 oraz kwas foliowy. Dostarcza również wapnia, żelaza, magnezu, sodu, fosforu, potasu, cynku, miedzi i manganu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Liczi – najcenniejsze właściwości zdrowotne

Dlaczego warto jeść liczi?

Wspiera zdrowie serca.

Spożywanie miąższu liczi może niwelować gromadzenie się tłuszczu w naczyniach krwionośnych i obniżać wysokie ciśnienie krwi.

W badaniach na zwierzętach owoce liczi wykazały również potencjał zmniejszania poziomu cholesterolu lipoprotein o małej gęstości (złego cholesterolu) i zwiększania poziomu cholesterolu lipoprotein o dużej gęstości (dobrego cholesterolu).

Chroni mózg.

Związki saponinowe zawarte w nasionach liczi mogą poprawiać funkcje poznawcze. Naukowcy udowodnili również, że ekstrakt z nasion liczi może chronić nawet przed chorobą Alzheimera.

Wspiera zdrowie wątroby.

Polifenole obecne w ekstrakcie z liczi mogą zmniejszyć stopień uszkodzenia wątroby i zapobiegać nadmiernemu gromadzeniu się tłuszczów w tym narządzie.

Działa przeciwnowotworowo.

Badania wykazały, że liczi ma właściwości przeciwnowotworowe, co może być związane z obecnością polifenoli i polisacharydów w tym owocu. Polisacharydy z miąższu liczi wykazały zdolność do hamowania wzrostu komórek nowotworowych, a ekstrakty okazały się skuteczne przeciwko komórkom raka piersi, płuc, wątroby i prostaty w warunkach laboratoryjnych.

Poprawia stan skóry i redukuje objawy starzenia się.

Według naukowców liczi ma właściwości przeciwzapalne i chroniące skórę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Co więcej, dzięki zawartości witaminy C, liczi wspiera syntezę kolagenu, kluczowego białka utrzymującego skórę jędrną i elastyczną.

Pozytywnie wpływa na zdrowie ogólne.

Spożywanie liczi może poprawić trawienie i zniwelować problemy z zaparciami, obniżać poziom cukru we krwi, pomóc w kontrolowaniu wagi i modulować układ odpornościowy.

Skutki uboczne spożywania liczi

W rzadkich przypadkach zbyt duża ilość liczi może powodować reakcje niepożądane — m.in. swędzenie skóry, obrzęk gardła i warg oraz wysypkę skórną.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić