Wspiera układ nerwowy, zapewnia zdrowe zęby. Pamiętaj, by nie przesadzić

Kremowy ser burrata jest jednym z najbardziej uznanych kulinarnych dzieł Włoch, choć jej początki nie miały z luksusem nic wspólnego. Stworzenie burraty było efektem wynikającym z chęci wykorzystania resztek mozzarelli.

Dlaczego warto jeść burratę?Dlaczego warto jeść burratę?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | 2023 Anadolu Agency
Katarzyna Chudzik

Czym jest burrata?

Burrata pochodzi z regionu Apulia na południu Włoch. Chociaż nie znamy dokładnej daty powstania tego sera, wiadomo, że jego początki sięgają ok. 120 lat wstecz. Mieszkańcy niezbyt zamożnej Apulii musieli wówczas posługiwać się kreatywnością i wykorzystywać wszystkie resztki, które mieli do dyspozycji. To właśnie dzięki temu powstał ser, który dziś uchodzi za wisienkę na torcie wielu wytrawnych (i nie tylko) dań.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jogurt i mleko przeciw udarowi

Zewnętrzna powłoka powstaje z ciągnącej się mozzarelli i jest wypełniona mieszanką jej strzępów (tzw. straciatellą) oraz śmietaną. Efekt jest spektakularny i ceniony przez koneserów jedzenia na całym świecie: na zewnątrz burrata jest gładka i jednolita, po rozerwaniu rozpływa się zaś na daniu, tworząc rodzaj kremowego sosu.

Właściwości zdrowotne burraty

Ten symbol kulinarnego dziedzictwa Apulii wciąż wytwarzany jest według tradycyjnej metody, a poza smakiem i konsystencją, zachwyca też właściwościami zdrowotnymi.

Jest doskonałym źródłem białka (niezbędnego dla budowy i naprawy tkanek oraz mięśni), wapnia (wspierającego kości, zęby i nerwy) i witamin z grupy B (odgrywających kluczową rolę w produkcji energii i funkcjonowaniu układu nerwowego). Zawiera również fosfor utrzymujący równowagę kwasowo-zasadową w organizmie i zdrowe tłuszcze, będące źródłem energii pomagającym w absorpcji witamin.

Burrata jest niskowęglowodanowa, ale kaloryczna — 100 gramów zawiera 250 kalorii — powinna być więc spożywana z umiarem.

Z czym jeść burratę?

Burrata jest doskonałym składnikiem letnich sałatek i kanapek na chrupiącym chlebie, ale świetnie smakuje też jako dodatek do pieczonych warzyw, makaronów (np. z cukinią i szparagami) i mało skomplikowanej pizzy (np. z pomidorami, bazylią i oliwą).

Niektórzy doceniają też jej fantazyjne połączenie ze skropionymi oliwą i oprószonymi pieprzem brzoskwiniami lub figami.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Niezwykła pasterka w Tatrach. Gromadzi wiernych z całego kraju
Niezwykła pasterka w Tatrach. Gromadzi wiernych z całego kraju
Porównał Putina do kanibala. Rosyjski ksiądz ukarany
Porównał Putina do kanibala. Rosyjski ksiądz ukarany
Czekano na to 500 lat. Historyczna pasterka w Dublinie
Czekano na to 500 lat. Historyczna pasterka w Dublinie
Zemsta Ukraińców. Potężna eksplozja w Moskwie
Zemsta Ukraińców. Potężna eksplozja w Moskwie
Postawili to w lasach. Już wiadomo, co jest w środku
Postawili to w lasach. Już wiadomo, co jest w środku
Pojmali żołnierzy Kim Dzong Una. Ujawnili treść ich listu
Pojmali żołnierzy Kim Dzong Una. Ujawnili treść ich listu
Stanął przed kamerą i się zaczęło. "Radosne brykanie"
Stanął przed kamerą i się zaczęło. "Radosne brykanie"
Muniek broni rosyjskich sportowców w Polsce. "Lepiej dla nas niż dla Putina"
Muniek broni rosyjskich sportowców w Polsce. "Lepiej dla nas niż dla Putina"
Okrutne znalezisko w gdańskim lesie. "Nielegalny proceder"
Okrutne znalezisko w gdańskim lesie. "Nielegalny proceder"
Tu będą białe święta. Tak wygląda Zakopane
Tu będą białe święta. Tak wygląda Zakopane
Pracują od 7 do 20. Te sklepy czynne są w Wigilię
Pracują od 7 do 20. Te sklepy czynne są w Wigilię
Delfiny w Odrze. Jest rozpoznanie. Pomylili je z morświnami
Delfiny w Odrze. Jest rozpoznanie. Pomylili je z morświnami