Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik | 

Wspiera układ nerwowy, zapewnia zdrowe zęby. Pamiętaj, by nie przesadzić

4

Kremowy ser burrata jest jednym z najbardziej uznanych kulinarnych dzieł Włoch, choć jej początki nie miały z luksusem nic wspólnego. Stworzenie burraty było efektem wynikającym z chęci wykorzystania resztek mozzarelli.

Wspiera układ nerwowy, zapewnia zdrowe zęby. Pamiętaj, by nie przesadzić
Dlaczego warto jeść burratę? (Licencjodawca, 2023 Anadolu Agency)

Czym jest burrata?

Burrata pochodzi z regionu Apulia na południu Włoch. Chociaż nie znamy dokładnej daty powstania tego sera, wiadomo, że jego początki sięgają ok. 120 lat wstecz. Mieszkańcy niezbyt zamożnej Apulii musieli wówczas posługiwać się kreatywnością i wykorzystywać wszystkie resztki, które mieli do dyspozycji. To właśnie dzięki temu powstał ser, który dziś uchodzi za wisienkę na torcie wielu wytrawnych (i nie tylko) dań.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jogurt i mleko przeciw udarowi

Zewnętrzna powłoka powstaje z ciągnącej się mozzarelli i jest wypełniona mieszanką jej strzępów (tzw. straciatellą) oraz śmietaną. Efekt jest spektakularny i ceniony przez koneserów jedzenia na całym świecie: na zewnątrz burrata jest gładka i jednolita, po rozerwaniu rozpływa się zaś na daniu, tworząc rodzaj kremowego sosu.

Właściwości zdrowotne burraty

Ten symbol kulinarnego dziedzictwa Apulii wciąż wytwarzany jest według tradycyjnej metody, a poza smakiem i konsystencją, zachwyca też właściwościami zdrowotnymi.

Jest doskonałym źródłem białka (niezbędnego dla budowy i naprawy tkanek oraz mięśni), wapnia (wspierającego kości, zęby i nerwy) i witamin z grupy B (odgrywających kluczową rolę w produkcji energii i funkcjonowaniu układu nerwowego). Zawiera również fosfor utrzymujący równowagę kwasowo-zasadową w organizmie i zdrowe tłuszcze, będące źródłem energii pomagającym w absorpcji witamin.

Burrata jest niskowęglowodanowa, ale kaloryczna — 100 gramów zawiera 250 kalorii — powinna być więc spożywana z umiarem.

Z czym jeść burratę?

Burrata jest doskonałym składnikiem letnich sałatek i kanapek na chrupiącym chlebie, ale świetnie smakuje też jako dodatek do pieczonych warzyw, makaronów (np. z cukinią i szparagami) i mało skomplikowanej pizzy (np. z pomidorami, bazylią i oliwą).

Niektórzy doceniają też jej fantazyjne połączenie ze skropionymi oliwą i oprószonymi pieprzem brzoskwiniami lub figami.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 21.11.2024 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nakaz aresztowania Netanjahu. "Istotny krok w kierunku sprawiedliwości"
Zmasowane ataki Izraela na Liban. Ponad 47 zabitych
Wrocławski McDonald's podbija sieć. Kolorowe neony, światła i tłumy klientów
Zobaczył tygrysa pod domem. Przerażające nagranie z Chin
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Ōkunoshima. Tajemnicza wyspa królików z mroczną przeszłością
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić