Detoks
Ludzki organizm to złożona maszyneria, która samodzielnie radzi sobie z eliminacją toksyn. Wątroba, nerki, jelita, skóra i układ oddechowy są niezwykle skomplikowanymi systemami, które nieustannie pracują, by usunąć z organizmu niechciane produkty przemiany materii i toksyny.
Niekoniecznie poradzi sobie jednak z usunięciem pasożytów. Osoby, które są nimi zainfekowane – albo taką infekcję podejrzewają – powinny niezwłocznie skonsultować się z lekarzem i poddać się odpowiedniemu leczeniu.
Czytaj też: Dodaj podczas grillowania. Jelita ci podziękują
Nie ma naukowych dowodów na to, że jakiekolwiek napoje dietetyczne mogą skutecznie usunąć pasożyty z organizmu. Istnieją jednak naturalne składniki, których spożywanie wspomaga funkcje detoksykacyjne naszego ciała i promuje zdrowie jelit.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na domowy napój detoksykujący
Wystarczy do szklanki wypełnionej ciepłą (najlepiej mającą ok. 40 stopni) wodą wsypać łyżeczkę imbiru, łyżeczkę cynamonu (najlepiej cejlońskiego), łyżeczkę kurkumy i dużą łyżkę miodu.
Cynamon, imbir i kurkuma są silnymi przeciwutleniaczami, które neutralizują wolne rodniki — cząsteczki powodujące stres oksydacyjny i przewlekłe stany zapalne. Mają właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwwirusowe oraz łagodzą problemy żołądkowe. Imbir jest często stosowany do łagodzenia nudności, cynamon może pomóc w regulacji poziomu cukru we krwi, a kurkuma pomaga leczyć stany zapalne jelit.
Miód również ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne, a przy okazji jest naturalnym słodzikiem, który sprawi, że przygotowany napój będzie nieźle smakował. Miód, mimo wielu swoich korzyści, jest jednak wysokokaloryczny. Spożywany codziennie domowy napój detoksykujący z pewnością przyczyni się więc do zdrowia organizmu, o ile nie przesadzimy z jego ilością.
Należy również pamiętać, że regularne spożywanie jakiegokolwiek napoju nie zastąpi tradycyjnej opieki medycznej i całkowicie nie wytępi ewentualnych pasożytów.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.