Ocet winny to produkowany od tysięcy lat produkt fermentacji czerwonych lub białych winogron. Nie znajdziemy w nim praktycznie żadnych związków mineralnych, co wcale nie oznacza, że nie posiada cennych dla naszego organizmu elementów.
Podstawowym składnikiem tej mikstury jest kwas octowy wykazujący właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Zawiera również resweratrol, który jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy występujących w przyrodzie. Ten organiczny związek chemiczny znajdziemy m.in. w winogronach, jagodach, truskawkach, malinach, morwie, czarnej porzeczce i rdeście japońskim.
Dzięki silnym właściwościom antyoksydacyjnym resweratrol spowalnia naturalny proces starzenia się organizmu, a także chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i rozwojem chorób nowotworowych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kolejną zaletą octu winnego jest brak tłuszczu i niska zawartość kalorii. Ponadto usprawnia procesy metaboliczne i zmniejsza chęć na podjadanie niezdrowych przekąsek pomiędzy posiłkami. Z tego względu powinny po niego sięgać osoby borykające się z otyłością i nadwagą, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów.
Ocet winny pomaga wyregulować wartość ciśnienia tętniczego oraz poprawia wrażliwość na insulinę u pacjentów z cukrzycą typu 2. Stała obecność octu winnego w codziennej diecie wspomaga obniżenie trójglicerydów i złego cholesterolu LDL we krwi. Lekarze od dawna ostrzegają, że zaburzenia lipidowe przyczyniają się do pojawienia się zmian miażdżycowych i prowadzą do rozwoju zawału serca i udaru mózgu.
Zobacz także: Zostaw miskę z octem w zmywarce. Efekt zwala z nóg
Ocet winny spożywany w rozsądnych ilościach usprawnia pracę wątroby i oczyszcza ciało z toksycznych substancji. Warto jednak pamiętać, że nadmierne spożywanie tego i każdego innego rodzaju octu może wywołać niepożądane skutki zdrowotne, takie jak zgaga, refluks czy nadkwasota. Po ocet winny zdecydowanie nie powinny sięgać osoby cierpiące z powodu wrzodów żołądka i innych schorzeń układu pokarmowego
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.