Witamina C
Palenie wyrobów tytoniowych sprawia, że poziom tej cennej witaminy w organizmie spada aż o 25 proc. Dlatego palacze powinni przyjmować trzy razy więcej witaminy C niż osoby, które nie palą. Poza tym odpowiednia dawka witaminy C pomaga zmniejszyć głód u osób walczących z nałogiem.
Kwas askorbinowy to silny antyoksydant, który podnosi odporność, niszczy szkodliwe wolne rodniki, zmniejsza ryzyko nowotworów i pomaga pozbyć się toksyn zalegających w płucach. Najwięcej witaminy C znajdziemy w papryce, owocach cytrusowych, kiwi, brukselce, papryce, kalafiorze i brokułach.
Zobacz też: Nigdy nie jedz na śniadanie. Najgorsza decyzja
Witamina E
Witamina E opóźnia proces starzenia się organizmu i obniża ryzyko zachorowanie na raka płuc, więc zwłaszcza palacze powinni regularnie sięgać po produkty, w których występuje ten składnik.
Znaczne ilości witaminy E znajdziemy m.in. w orzechach, rybach, szpinaku, czarnych porzeczkach i brzoskwiniach. Warto również wspomnieć, że niedobór witaminy E jest jednym z czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego.
Witamina A
Regularne sięganie po papierosy znacznie obniża odporność organizmu. Żeby usprawnić pracę układu immunologicznego, należy uzupełnić poziom witaminy A. Do najbogatszych źródeł tej witaminy możemy zaliczyć tłuste ryby, tran i wątróbkę.
Z kolei prowitamina A czyli beta-karoten wspomaga proces detoksykacji płuc i chroni przed chorobami nowotworowymi. Ten związek jest obecny w wielu warzywach i owocach, takich jak marchew, jarmuż, natka pietruszki, morela, pomidor czy pomarańcza.
Witamina B9
Witamina B9 wpływa korzystnie na prawidłową pracę układu oddechowego, układu nerwowego, reguluje procesy metaboliczne w organizmie, redukuje efekty długotrwałego stresu i odgrywa ważną rolę w produkcji czerwonych krwinek. Na niedobór kwasu foliowego szczególnie narażeni są nałogowi palacze.
Produkty spożywcze, które zawierają witaminę B9 to przede wszystkim: nasiona dyni, migdały, surowe warzywa liściaste, rośliny strączkowe i buraki.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.