Szpinak
To zielone warzywo liściaste zawiera kwas foliowy (witamina B9), który pomaga pozbyć się z organizmu nikotyny. Osoby, które próbują rzucić palenie, często skarżą się na zburzony sen oraz dyskomfort psychiczny i emocjonalny. Dlatego palaczom zaleca się regularne spożywanie szpinaku.
Grejpfrut
W grejpfrutach znajdziemy narynginę odpowiadającą za gorzki smak tych owoców. Substancja ta posiada właściwości przeciwgrzybicze, antyseptyczne i antywirusowe. Jeżeli chcemy oczyścić organizm z toksyn i uniknąć wielu poważnych chorób, koniecznie włączmy grejpfruty do codziennego jadłospisu.
Imbir
Imbir usuwa śluz z dróg oddechowych, wpływając tym samym korzystnie na nasze oskrzela. W postaci surowej doskonale sprawdza się w walce z głodem nikotynowym. Korzeń imbiru pomaga również pozbyć się zbędnych kilogramów i oczyścić ciało z toksyn.
Orzechy
Orzechy to bogactwo cennej witaminy E i selenu. Dzięki zawartości prozdrowotnych elementów orzechy wzmacniają błony komórkowe pęcherzyków płucnych i zmniejszają ryzyko chorób układu oddechowego.
Cebula
To zdrowe warzywo nie tylko usprawnia pracę układu oddechowego, ale wykazuje także właściwości antynowotworowe. Kwercetyna obecna w cebuli to silny przeciwutleniacz, który obniża ryzyko raka płuc i zapobiega powstawaniu stanom zapalnym Żeby w pełni wykorzystać właściwości cebuli, najlepiej jeść ją na surowo.