Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Wymiata złogi z jelit. Takich jeszcze nie jadłeś

25

Te pyszne warzywa cieszą się w naszym kraju ogromną popularnością i są powszechnie uznawane za jedne z najzdrowszych produktów na świecie. Mowa oczywiście o pomidorach, które doskonale smakują zarówno na surowo, jak i pod postacią przecieru, ketchupu, kremu, sosu czy zupy. Nie każdy wie, że można je również ukisić. Koniecznie wypróbuj przepis na kiszone pomidory i włącz na stałe ten prozdrowotny rarytas do swojego menu.

Wymiata złogi z jelit. Takich jeszcze nie jadłeś
Jakie właściwości mają kiszone pomidory? (Licencjodawca, Anna Tekkol)

Przepis na kiszone pomidory

Składniki:

  • 2 kg niewielkich pomidorów,
  • 2 litry wody.
  • 4 łyżki octu,
  • 1 łyżka soli,
  • 7 ząbków czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • kilka nasion pieprzu,
  • pęczek kopru.

Na początek trzeba dokładnie umyć pomidory, a czosnek obrać i pokroić w ćwiartki. Następnie pomidory wkładamy do słoików na przemian z koperkiem pieprzem i czosnkiem. Potem w garnku należy zagotować wodę z dodatkiem soli i liści laurowych. Mieszankę wlewamy do szklanych pojemników, szczelnie je zakręcamy i odwracamy do góry dnem.

Po kilku godzinach słoiki stawiamy pokrywką do góry i na kilka tygodni wstawiamy do piwnicy lub w inne chłodne i zacienione miejsce. Po upływie tego czasu możemy w pełni korzystać ze smakowych i zdrowotnych walorów tej niezwykłej kiszonki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Przechowywanie pomidorów. Naukowcy: można je trzymać w lodówce

Prozdrowotne właściwości kiszonki z pomidorów

Nie bez powodu kiszone pomidory, podobnie jak inne tego typu produkty są uznawane za polskie superfoods. W tej kiszonce znajdziemy m.in.: witaminę A, C, E, K, witaminy z grupy B, wapń, żelazo, magnez, błonnik pokarmowy i kwas mlekowy.

Regularne spożywanie kiszonych pomidorów nie tylko dostarczy do naszego organizmu wielu cennych elementów, ale również usprawni pracę układu immunologicznego i sercowo-naczyniowego. Poza tym wpłynie korzystnie na mikroflorę jelitową, pomoże pozbyć się złogów pokarmowych z układu pokarmowego i na długo zapewni nam uczucie sytości.

Kiszone pomidory pomagają pozbyć się nadprogramowych kilogramów, regulują ciśnienie tętnicze i wchłanianie cukru we krwi oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia incydentów kardiologicznych. Ta nietypowa kiszonka jest polecana osobom ze zbyt wysokim stężeniem złego cholesterolu LDL w krwiobiegu. Zaburzony poziom lipidów w osoczu krwi sprzyja rozwojowi miażdżycy udaru mózgu i zawału serca, dlatego kiszone pomidory warto jeść codziennie.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić