Sól
Lekarze od dawna podkreślają, że nadmiar soli w codziennej diecie zwiększa ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, chorób serca i raka żołądka. Poza tym tzw. biała śmierć zaburza prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego, przez co przyczynia się do wystąpienia kamicy nerkowej i innych poważnych problemów z nerkami. Zdaniem Światowej Organizacji Zdrowia, nikt z nas nie powinien przekraczać bezpiecznej dawki, która wynosi 5 g soli w ciągu dnia. Pamiętajmy, że znajdziemy ją nie tylko w solniczce, ale również w wielu produktach spożywczych takich jak fast foody, konserwy, gotowe dania, zupki chińskie, gotowe wyroby piekarnicze, płatki śniadaniowe czy serki topione.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Warzywa zawierające szczawiany
Wprawdzie szczaw, botwinka i szpinak są powszechnie uważane za bardzo zdrowe warzywa, ale jak się okazuje, w niektórych sytuacjach mogą zagrażać naszym nerkom. Zawierają szczawiany, których nadmiar może w określonych warunkach przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych. Wytrącanie się kryształów szczawianu wapnia w organizmie może być spowodowane spożywaniem zbyt dużej ilości niektórych warzyw przy niedoborze magnezu, cynku, fluoru czy cytrynianu.
Słodzone napoje
Regularne sięganie po napoje gazowane i soki zawierające znaczne ilości cukru przyczyniają się do rozwoju nadwagi, otyłości, chorób serca i cukrzycy. Wyniki badań przeprowadzonych przez amerykańskich naukowców, które opublikowano na łamach "American Society of Nephrology" potwierdziły, że tego typu produkty wpływają negatywnie także na nerki. Jak zauważyli eksperci, stała obecność słodzonych napojów w codziennej diecie aż o 61 proc. zwiększa ryzyko wystąpienia przewlekłej choroby nerek.
Białko
Odpowiednia ilość białka w codziennym jadłospisie jest bardzo istotne dla prawidłowego rozwoju i funkcjonowania naszego organizmu. Z kolei zbyt duża ilość tego cennego składnika może wpływać niekorzystnie na pracę nerek. To z kolei przyczynia się do rozwoju nadciśnienia tętniczego i kamicy nerkowej. Poza tym obciążenie nerek nadmiarem białka obniża naszą odporność na infekcje i wywołuje obrzęki, a w ekstremalnych przypadkach doprowadza do niewydolności nerek.