Najbardziej popularne w Polsce rośliny psiankowate to m.in. ziemniaki, pomidory, papryka, bakłażan, ziele angielskie, tytoń, pieprz Cayenne i jagody goji. Produkty te wytwarzają alkaloidy, które chronią rośliny przed zjedzeniem ich przez zwierzęta. W niektórych przypadkach te substancje mogą być też szkodliwe dla organizmu człowieka.
Solanina
Ten organiczny związek chemiczny znajduje się głównie w niedojrzałych bulwach ziemniaków. W dużych ilościach solanina może być szkodliwa. Poddając warzywa obróbce termicznej, nie pozbędziemy się tej substancji, dlatego należy sięgać tylko po dojrzałe ziemniaki.
Nadmiar solaniny może zaburzyć prawidłową pracę jelit i żołądka, powodując biegunki, wymioty i mdłości. Może również blokować transport sodu i wapnia przez błony komórek w naszym organizmie lub uszkodzić ośrodkowy układ nerwowy i doprowadzić do niewydolności krążenia.
Tomatyna
Najwięcej znajdziemy jej w zielonych pomidorach. Wysokie spożycie niedojrzałych pomidorów może prowadzić do nadmiernej reakcji układu odpornościowego i zespołu cieknącego jelita.
Na szczęście podczas procesu obróbki termicznej tomatyna traci toksyczne właściwości. Najzdrowszym rozwiązaniem jest wybieranie dojrzałych pomidorów lub ketchupu i przecieru pomidorowego, ze względu na zawartość znacznych ilości cennego likopenu.
Kapsaicyna
Kapsaicyna obecna głównie w papryce chili wykazuje właściwości antynowotworowe. Pamiętajmy jednak, że w dużych ilościach może być trująca i uszkadza naszą wątrobę.
Osoby zdrowe nie muszą uważać na rośliny psiankowate. Jednak pacjenci, którzy cierpią na artretyzm, przewlekłe stany bólowe stawów lub schorzenia autoimmunologiczne takie jak reumatoidalne zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane, choroba Hashimoto, choroba Leśniowskiego-Crohna czy toczeń rumieniowaty powinny ograniczyć ich spożywanie lub całkowicie wyeliminować je z jadłospisu.
Odstawienie na jakiś czas roślin psiankowatych może również złagodzić objawy zespołu jelita drażliwego. Wrażliwość na poszczególne gatunki tego rodzaju owoców i warzyw należy od danego organizmu, więc zanim zmienimy dietę, warto zasięgnąć porady dietetyka.