Fast foody
Dania typu fast food podnoszą ryzyko chorób serca, nowotworów, problemów z nerkami i cukrzycy typu 2. Frytki, hamburgery i inne szybkie przekąski wpływają również niekorzystnie na nasz mózg. Naukowcy z Uniwersytetu w Alabamie udowodnili, że kwasy tłuszczowe obecne w tego typu potrawach zaburzają pracę hipokampu, struktury mózgu odpowiedzialnej za procesy pamięciowe i wspomnienia.
Kostki rosołowe
Wiele osób chcąc szybko podkreślić walory smakowe zupy, sosu czy dania mięsnego dodaje kostkę rosołową. Zanim jednak wykorzystamy w ją naszej kuchni, warto mieć świadomość, jakie niebezpieczne składniki zawiera. Najbardziej szkodliwym dodatkiem, jaki znajdziemy w kostce rosołowej, jest glutaminian sodu. Z badań przeprowadzonych na szczurach wynika, że spożywanie nadmiernych ilości tego wzmacniacza smaku może trwale uszkodzić nasz układ nerwowy, siatkówkę oka, a także przyczynić się do rozwoju nadwagi i otyłości.
Białe pieczywo
Jak się okazuje od tego, jaki rodzaj pieczywa wybieramy, zależy kondycja naszego mózgu. Zdaniem amerykańskiego kardiologa Williama Davisa wielu obywateli Stanów Zjednoczonych boryka się z syndromem zamglonego umysłu ("foggy brain"). Do objawów tej dolegliwości możemy zaliczyć zaburzoną koncentrację i problemy z łączeniem faktów. Wyniki badań przeprowadzonych przez amerykańskiego lekarza potwierdziły, że mgła mózgowa może być spowodowana regularnym sięganiem po produkty zawierających pszenicę modyfikowaną genetycznie. Jak twierdzi ekspert pszenica, którą dzisiaj się uprawia, znacznie różni się od zboża hodowanego 50 lat temu.
Napoje gazowane
W słodkich napojach gazowanych na próżno szukać jakichkolwiek prozdrowotnych właściwości. Nadmierne spożywanie tego rodzaju trunków może przyczyniać się do zaniku tkanki mózgowej. Z badań naukowych wynika, że stała obecność napojów gazowanych w codziennej diecie o 2 proc. zmniejsza rozmiar hipokampu i o 1 proc. zmniejsza objętość naszego mózgu.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.