Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Katarzyna Krupka
Katarzyna Krupka | 

Wypełniacze i rakotwórcze dodatki. Takiej kiełbasy nigdy nie kupuj

291

Bez tego mięsnego wyrobu większość z nas nie wyobraża sobie białego barszczu podawanego co roku podczas Wielkanocy. Mowa oczywiście o białej kiełbasie. Zanim jednak zrobimy świąteczne zakupy, warto dowiedzieć się, na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę przy wyborze kiełbasy.

Wypełniacze i rakotwórcze dodatki. Takiej kiełbasy nigdy nie kupuj
Jak wybrać dobrą białą kiełbasę? (Piotr Jedzura/REPORTER)

Białą kiełbasę większość osób kojarzy z tradycyjną polską kuchnią. Okazuje się, że ten rarytas powstał w Monachium w 1857 roku. Sepp Moser właściciel jadłodajni o nazwie "Zum ewigen Licht" stworzył go przez przypadek. Podczas przygotowywania zabrakło mu jelit baranich, więc użył wieprzowych, które sparzył wodą. Biała kiełbasa po raz pierwszy pojawiła się na polskim stole w 1893 roku. Obecnie jest ona nieodzownym kulinarnym elementem Świąt Wielkiej Nocy.

Nie zawsze jednak kupowana przez nas biała kiełbasa, jest produktem spożywczym, po który warto sięgać. Emilia Kołodziejska, ekspert żywieniowy i dietetyk, podczas rozmowy z serwisem WP abcZdrowie podpowiada, jak rozpoznać prawdziwą białą kiełbasę. Zdaniem dietetyczki bardzo ważne jest przeczytanie składu produktu umieszczonego na etykiecie.

Producenci dodają składniki, które przedłużają trwałość oraz poprawiają smak i konsystencję. Dodawane są też zapychacze, np. białko roślinne lub błonnik. Oprócz tego na liście składników znajdziemy takie substancje jak difosforany, trifosforany, azotany, glutaminian monosodowy - ostrzega ekspertka. Azotany to związki o udokumentowanym działaniu rakotwórczym, dlatego lepiej wystrzegać się ich w pożywieniu.

Prawdziwa biała kiełbasa powinna zawierać majeranek, czosnek, pieprz i sól. Poza składem warto zwrócić uwagę również na jej kolor. Intensywnie różowy kolor kiełbasy świadczy o zawartości środków konserwujących.

Najgorszym błędem, jaki możemy popełnić, to kupno kiełbasy wytworzonej z mięsa oddzielonego mechanicznie (MOM). Emilia Kołodziejska przestrzega, że duża liczba składników może oznaczać, że jakość wybranego przez nas mięsa pozostawia wiele do życzenia.

Jeżeli już zaopatrzymy się w dobrej jakości produkt, należy go odpowiednio przyrządzić. Ekspert radzi, żeby w trosce o zdrowie unikać smażenia kiełbasy i wzbogacania jej tłuszczem, który i tak w sobie zawiera. Poza tym nie powinno się jeść kiełbasy w nadmiarze.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nagi mężczyzna w masce zaczepia kobiety. "Wyglądał jak obłąkany"
Rosjanin błagał o litość. Pokazali nagranie w sieci
Wyniki Lotto 21.02.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nie żyje dwóch młodych strażaków. To kolejna tragedia w regionie
EuroBasket 2025. Litwa z ogromną przewagą pokonała Polskę
Chaos na pokładzie. Turystka rozebrała się do naga podczas lotu
O włos od tragedii na przejeździe kolejowym w Starej Wsi. Jest nagranie
Niepokój u sąsiada Rosji. Krisjanis Karins: "Trzeba robić to, co robi Polska"
Szedł chodnikiem w piżamie i kapciach. Nie wiedział, kim jest
29-letni Polak zginął w Hiszpanii. Wiadomo, kiedy odbędzie się pogrzeb
Kylian Mbappe pławi się w luksusie. Wyciekła wartość jego nowego domu
Aktualizacja mObywatela. W aplikacji pojawiły się zmiany
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić