Przepis na leczniczy syrop z buraków
Składniki:
- 1,5 kg czerwonych buraków,
- 1/2 kg marchwi,
- 3 jabłka,
- 3 pomarańcze,
- świeży sok wyciśnięty z 2 niewielkich cytryn,
- 1 łyżeczka mielonego imbiru,
- 40 ml mleka sojowego,
- 50 dkg miodu naturalnego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sposób przygotowania i dawkowanie
Na początek należy dokładnie umyć i obrać buraki, pomarańcze, jabłka, marchew i cytryny. Warzywa i owoce kroimy na drobne kawałki i przepuszczamy przez sokowirówkę. Do powstałej mikstury dodajemy imbir, mleko sojowe i miód dobrej jakości, a następnie całość dokładnie mieszamy. 2 litry syropu przelewamy do butelek, szczelnie zakręcamy i wstawiamy do lodówki. Tak ilość wystarczy na przeprowadzenie 20-dniowej kuracji. Zaleca się spożywanie 100 ml syropu rano na pusty żołądek - jedną godzinę przed zjedzeniem pierwszego posiłku. Żeby osiągnąć oczekiwane rezultaty, terapię stosujemy dwa razy w ciągu roku.
Właściwości mikstury z buraków
Naturalny preparat zawiera m.in.: witaminę, A, C, E i K, witaminy z grupy B, beta-karoten, żelazo, magnez, miedź, fluor, sód wapń, potas oraz mangan. Dzięki zawartości wielu cennych składników regularne sięganie po syrop buraczany wyrównuje poziom czerwonych krwinek w naszym organizmie i poprawia morfologię krwi. Domowa kuracja nie tylko obniża ryzyko rozwoju anemii i doskonale sprawdza się w walce z niedokrwistością, ale także podnosi odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje.
Antyoksydanty obecne w miksturze chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, opóźniają naturalny proces starzenia się organizmu oraz zmniejszają prawdopodobieństwo zachorowania na niektóre nowotwory.