Dlaczego warto pić mleko księżycowe?
Mleko księżycowe:
- Zmniejsza skutki i objawy stresu oraz zaburzeń lękowych.
- Poprawia jakość snu.
- Wzmacnia odporność.
- Stymuluje funkcjonowanie mózgu i pamięć.
- Łagodzi ból mięśni.
Adaptogeny – naturalne wsparcie dla organizmu
O ile większość ze składników mleka księżycowego jest raczej znana i używana w kuchni na co dzień, o tyle ashwagandha może być dla niektórych nowością.
Ashwagandha jest jednym z najbardziej znanych adaptogenów - w wersji sproszkowanej możemy dostać ją w aptekach. Adaptogeny to z kolei rośliny i grzyby, które pomagają organizmowi radzić sobie ze stresem, niepokojem i zmęczeniem. Przywracają organizmowi równowagę i poprawiają ogólne samopoczucie.
Ashwagandha wyróżnia się spośród nich zawartością glikolu trietylenowego, który ułatwia zasypianie i pomaga w walce z bezsennością. Stosowanie ashwagandhy na co dzień może łagodzić skutki stresu oraz objawy zaburzeń lękowych. Wszystko to razem sprawia, że ashwagandha jest idealnym suplementem dla osób borykających się z problemami ze snem.
Przepis na domowe mleko księżycowe
Mleko księżycowe warto włączyć do swojej wieczornej rutyny. Jak je przygotować?
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki wybranego mleka (na sen świetnie zadziała krowie i migdałowe),
- 3/4 łyżeczki mielonej kurkumy, która sprawi, że napój będzie intensywnie żółty,
- 1/4 łyżeczki proszku ashwagandhy,
- 1/8 łyżeczki mielonego imbiru,
- 1/8 łyżeczki mielonego cynamonu,
- odrobina miodu.
Przepis:
Do małego garnka dodaj mleko, zioła i przyprawy. Podgrzej na małym ogniu, a następnie zdejmij z ognia. Przykryj pokrywką i pozostaw do zaparzenia na 5-10 minut. Przecedź płyn do kubka. Dodaj miód do smaku i olej kokosowy dla uzyskania dodatkowej kremowości. Smacznego!
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.