Jedzenie awokado
Z badań przeprowadzonych przez naukowców Uniwersytetu Kalifornijskiego wynika, że spożycie hamburgera powoduje niebezpieczne reakcje zachodzące w tętnicach już przez pierwsze dwie godziny po jego spożyciu. Jak się jednak okazuje, tym szkodliwym działaniom smażonego mięsa, można zapobiec, dodając do potrawy kawałek awokado. To zdrowe warzywo jest bogatym źródłem witamin, poza tym zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu LDL we krwi, a także wymiata złogi tłuszczu i trójglicerydy.
Zobacz także: Lepiej ich nie kupować. Są toksyczne
Marynowane mięso
Efektem procesu przygotowywania mięsa w wysokich temperaturach jest powstawanie szkodliwych związków. Te substancje w nadmiarze przyczyniają się do rozwoju stanów zapalnych i podnoszą ryzyko rozwoju m.in. cukrzycy. Żeby zredukować szkodliwy wpływ tych związków na nasz organizm, dobrym rozwiązaniem będzie wcześniejsze zamarynowanie mięsa. Możemy to zrobić przy użyciu soku z cytryny lub octu. Podczas grillowania mięsa powinniśmy usuwać jego zwęglone końce i robić to w niskiej temperaturze.
Spożywanie zdrowego zboża
Naukowcy z Uniwersytetu Yale w swoich badaniach wykazali, że obecność produktów pełnoziarnistych w diecie wysokotłuszczowej hamuje proces zwężenia tętnic. Spożywanie zdrowych zbóż, chroni nasz organizm przed nagromadzeniem się tłuszczu w organizmie.
Zobacz także: Zjedz na kolację. Tej nocy wyśpisz się jak dziecko
Spacery po obiedzie
Jak powszechnie wiadomo aktywność fizyczna jest niezbędna dla naszego zdrowia. Po sytym i tłustym posiłku wskazany jest co najmniej półgodzinny spacer, który według naukowców pomoże zredukować stężenie tłuszczu we krwi nawet o 25 proc.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.