Warzywa i owoce są podstawą zdrowej diety. Ze względu na bogactwo wielu witamin, składników mineralnych i innych cennych elementów wpływają korzystnie na cały organizm oraz chronią przed wieloma poważnymi chorobami. Niestety, niektóre z tych produktów spożywczych zawierają kwas szczawiowy, który w nadmiarze może być niebezpieczny dla zdrowia. Osoby cierpiące na kamicę nerkową zdecydowanie powinny go wykluczyć z codziennej diety.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Związek ten wiąże się z wapniem, który jest obecny w naszym organizmie i odkłada się jako nierozpuszczalny w wodzie szczawian wapnia. W wyniku czego w układzie moczowym tworzą się kamienie nerkowe.
Ci, którzy mają zaburzone trawienie tłuszczów i borykają się ze stanami zapalnymi jelit, również powinni ograniczyć spożywanie kwasu szczawiowego. Jego nadmiar prowadzi do niedoboru cennych związków, takich jak magnez, mangan czy żelazo i powoduje wypłukiwania wapnia z organizmu. Nadmiar kwasu szczawiowego w naszej diecie będzie powodował ból kości i problemy ze stawami.
Najwięcej tej substancji znajdziemy w liściach szczawiu, liściach i łodygach rabarbaru oraz w szpinaku. Bogatym źródłem kwasu szczawiowego jest też mocna kawa, długo parzona czarna herbata liściasta, napar z róży i hibiskusa, kakao, czekolada, soja i orzechy. Pacjenci z kamicą nerkową powinni ograniczyć do minimum lub zrezygnować całkowicie z tych produktów.
Żeby uchronić się przed szkodliwym działaniem kwasu szczawiowego, należy pamiętać, że po obróbce cieplnej traci połowę swoich właściwości. Osoby regularnie spożywające rabarbar i szpinak powinny włączyć do swojego menu odpowiednią ilość wody i soków z owoców cytrusowych. Dzięki temu kwas szczawiowy szybciej rozłoży się w organizmie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.