Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
aktualizacja 

Wypłukuje z organizmu wapń i magnez. Powoduje ból kości i stawów

225

Jak wiadomo, obecność warzyw i owoców w codziennym jadłospisie wpływa korzystnie na naszą kondycję zdrowotną. Okazuje się jednak, że niektóre z tych roślin mogą być szkodliwe i przyczynić się do rozwoju poważnych chorób.

Wypłukuje z organizmu wapń i magnez. Powoduje ból kości i stawów
Wypłukuje z organizmu wapń i magnez. Powoduje ból kości i stawów

Warzywa i owoce są podstawą zdrowej diety. Ze względu na bogactwo wielu witamin, składników mineralnych i innych cennych elementów wpływają korzystnie na cały organizm oraz chronią przed wieloma poważnymi chorobami. Niestety, niektóre z tych produktów spożywczych zawierają kwas szczawiowy, który w nadmiarze może być niebezpieczny dla zdrowia. Osoby cierpiące na kamicę nerkową zdecydowanie powinny go wykluczyć z codziennej diety.

Związek ten wiąże się z wapniem, który jest obecny w naszym organizmie i odkłada się jako nierozpuszczalny w wodzie szczawian wapnia. W wyniku czego w układzie moczowym tworzą się kamienie nerkowe.

Ci, którzy mają zaburzone trawienie tłuszczów i borykają się ze stanami zapalnymi jelit, również powinni ograniczyć spożywanie kwasu szczawiowego. Jego nadmiar prowadzi do niedoboru cennych związków, takich jak magnez, mangan czy żelazo i powoduje wypłukiwania wapnia z organizmu. Nadmiar kwasu szczawiowego w naszej diecie będzie powodował ból kości i problemy ze stawami.

Najwięcej tej substancji znajdziemy w liściach szczawiu, liściach i łodygach rabarbaru oraz w szpinaku. Bogatym źródłem kwasu szczawiowego jest też mocna kawa, długo parzona czarna herbata liściasta, napar z róży i hibiskusa, kakao, czekolada, soja i orzechy. Pacjenci z kamicą nerkową powinni ograniczyć do minimum lub zrezygnować całkowicie z tych produktów.

Żeby uchronić się przed szkodliwym działaniem kwasu szczawiowego, należy pamiętać, że po obróbce cieplnej traci połowę swoich właściwości. Osoby regularnie spożywające rabarbar i szpinak powinny włączyć do swojego menu odpowiednią ilość wody i soków z owoców cytrusowych. Dzięki temu kwas szczawiowy szybciej rozłoży się w organizmie.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Ukraiński recydywista w Sopocie. Pokazał policjantom fałszywe prawo jazdy
Trzaskowski: Na spotkania w prekampanii jeżdżę prywatnym samochodem, urlopu nie planuję
Wypadek na roli. Nogę mężczyzny wciągnęła maszyna
PiS ogłosi swojego kandydata na prezydenta. Wiadomo już gdzie
Skrajnie osłabiony senior w Gdańsku. Jej reakcja uratowała życie 71-latka
Estonia. Tysiące niewybuchów na poligonie wojsk NATO
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Wywieźli ponad 600 opon. Smutny widok. "Las to nie wulkanizacja"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić