Cynamonowiec to roślina, która rośnie w północno-wschodniej Azji. Doskonale sprawdza się w kuchni zarówno jako dodatek do słodkich wypieków, koktajli, owsianki, jak i potraw mięsnych oraz dań rybnych. Wyniki wielu badań naukowych potwierdziły, że cynamon wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgorączkowe i przeciwbólowe. Poza tym wspomaga trawienie i obniża cholesterol, zmniejszając tym samym ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.
Tę egzotyczną roślinę można podzielić na 250 gatunków, ale najbardziej popularny w kraju nad Wisłą jest cynamon cejloński i chiński. W trosce o swoje zdrowie zdecydowanie lepiej sięgnąć po ten pierwszy rodzaj nie tylko dlatego, że jest smaczniejszy, ale także zdrowszy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cynamon cejloński ma korę o jasno-brązowej barwie i w porównaniu do cynamonu chińskiego ma w sobie mniej kumaryn, których nadmiar wpływa niekorzystnie na pracę naszej wątroby. Mogą niszczyć komórki tego ważnego narządu wewnętrznego, a nawet prowadzić do rozwoju komórek nowotworowych w jego okolicach. Żeby uniknąć poważnych konsekwencji zdrowotnych, powinniśmy zwracać uwagę na to, jaki rodzaj cynamonu kupujemy.
Istotną kwestią jest także nieprzekraczanie daty przydatności do spożycia i przechowywanie przyprawy w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku. Warto również nie przekraczać dawki, jaką jest jedna łyżeczka dziennie. Przedawkowanie cynamonu może objawiać się poważnymi dolegliwościami ze strony jelit, jak wymioty, biegunka, mdłości, nudności i nadmierne wydzielanie potu.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.