Jakie niezwykłe właściwości posiada morwa ?
Owoce morwy białej pochodzą z Chin i z wyglądu przypominają jeżyny lub maliny. Znajdziemy w nich takie cenne składniki jak witamina C i PP, witaminy należące do grupy B, błonnik pokarmowy, białko, magnez, cynk, żelazo, fosfor, fitosterole i antyoksydanty. W naszym kraju najpopularniejsze są suszone owoce morwy.
Usprawniają procesy przemiany materii i pracę jelit, a także na długo pozostawiają uczucie sytości, dzięki czemu zmniejszają ochotę na sięganie po niezdrowe przekąski. Z tego względu warto je włączyć do diety odchudzającej.
Surowcem zielarskim tego drzewa są również liście. Przygotowany na ich bazie wywar, nie tylko pomaga pozbyć się nadprogramowych kilogramów, ale również wykazuje właściwość przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Poza tym pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze oraz zbyt wysokie stężenie cukru i złego cholesterolu w krwiobiegu. Chroni przed rozwojem miażdżycy, zawału serca, udaru mózgu i chorób nowotworowych. Ponadto domowa mikstura opóźnia naturalny proces starzenia się organizmu i redukuje nadmiar wolnych rodników wywołujący stres oksydacyjny.
Jak przygotować miksturę na bazie morwy białej?
Żeby przyrządzić odchudzający preparat, wystarczy wsypać do kubka dwie łyżeczki suszonych owoców morwy białej, a potem zalać 150 ml zagotowanej i lekko przestudzonej wody. Wywar przykrywamy, odstawiamy na ok. sześć minut i po upływie tego czasu przecedzamy.
Kiedy mikstura lekko przestygnie, śmiało możemy skorzystać z jej prozdrowotnych właściwości. Aby osiągnąć oczekiwane rezultaty, napój spożywamy dwa razy w ciągu dnia, na pół godziny przed jedzeniem. Podczas walki z nadprogramowymi kilogramami nie możemy zapomnieć również o regularnej aktywności fizycznej i odpowiednio dobranej diecie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.