Ostropest plamisty zawiera takie cenne dla naszego organizmu elementy jak: witaminę A, D, E, K, witaminy z grupy B, miedź, cynk, selen, garbniki i fitosterole. Substancje obecne w tej niezwykłej, aczkolwiek niepozornej roślinie wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i detoksykacyjne.
Nasiona ostropestu można użyć do przyrządzenia leczniczego naparu lub wyprodukować z nich olej, który doskonale sprawdza się w kuchni i posiada szerokie spektrum walorów zdrowotnych. Jednym z najcenniejszych składników, jakie ma w sobie ten olej, jest sylimaryna. Wyniki licznych badań naukowych wykazały, że substancja ta wspomaga regenerację wątroby, chroni ją przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych i oczyszczą ten organ z toksyn.
Po preparaty zawierające sylimarynę powinny sięgać zwłaszcza pacjenci z marskością wątroby i dolegliwościami związanymi z nerkami. Poza tym olej z ostropestu pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju miażdżycy, udaru mózgu i zawału serca.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Obecne w nim antyoksydanty niszczą wolne rodniki, opóźniają proces starzenia się organizmu i obniżają prawdopodobieństwo wystąpienia niektórych chorób nowotworowych. Ponadto olej z ostropestu plamistego reguluje poziom cukru w krwiobiegu i świetnie sprawdza się przy leczeniu problemów skórnych. Wspomaga również pracę układu krążenia, podnosi odporność organizmu i łagodzi objawy stanu zapalnego gardła, dziąseł oraz krtani. Lekarze i eksperci żywieniowi zalecają spożywanie 2 łyżeczek oleju dziennie w celach profilaktycznych. Dawka, której nie powinniśmy przekraczać to 3 łyżeczki w ciągu dnia.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.