Rzeżucha na cerę
"Z badań wynika, że jedzenie przez miesiąc dwóch łyżek rzeżuchy dziennie do jakiegokolwiek posiłku pozwala zredukować zmarszczki o 40 proc. Jest to bardzo dobry wynik. Oczywiście w gabinecie medycyny estetycznej punktowo lepiej zadziałamy, tzn. wygładzimy zmarszczki natychmiast, ale nigdy nie jest to proces trwały. A dietą z kolei na pewno będzie to proces nieco dłuższy, nie natychmiastowy, ale skuteczniejszy" - mówi dla WP abcZdrowie Agnieszka Mielczarek.
W naszej diecie musi znaleźć się jak najwięcej produktów zawierających antyoksydanty. To one chronią komórki naszego ciała przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które nie tylko odpowiadają za szybsze starzenie się skóry, ale wykazują też działanie kancerogenne.
Najzdrowsze produkty
Naukowcy opracowali skalę ORAC, która mierzy poziom antyoksydantów w dowolnym produkcie. Na szczycie rankingu znalazły się przyprawy, m.in. kurkuma, goździki oraz cynamon.
Bardzo wysoko uplasowały się:
- borówki,
- jagody,
- imbir,
- awokado,
- pestki słonecznika i dyni.
Należy jednak pamiętać, że sam dieta to za mało.
Czytaj też: Spowalnia spalanie tłuszczu o ponad 70 proc!
Ogromnie ważne dla naszego zdrowia i wyglądu są również: odpowiednia ilość snu, aktywność fizyczna, umiejętne radzenie sobie ze stresem, a także relaks. Nie można zapominać też o nawodnieniu organizmu, a podczas pielęgnacji warto sięgać po kosmetyki jak najbardziej naturalne.
Zobacz także: Pięć najczęściej ignorowanych objawów raka
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl