Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Wystarczą dwie łyżki na czczo. Efekty zaskoczyły nawet naukowców

19

Lekarze od dawna ostrzegają, że wysoki cholesterol sprzyja rozwojowi poważnych chorób. Żeby uniknąć wielu problemów zdrowotnych, należy przede wszystkim zrezygnować z niezdrowej żywności i jednocześnie włączyć do diety niektóre produkty spożywcze. Jednym z nich jest miód, który nie tylko pomaga przywrócić równowagę gospodarki lipidowej.

Wystarczą dwie łyżki na czczo. Efekty zaskoczyły nawet naukowców
Jakie właściwości ma miód? (Licencjodawca, GEORGE CALIN)

Z najnowszych badań przeprowadzonych przez naukowców z University of Toronto wynika, że miód wpływa korzystnie na kondycję zdrowotną naszego organizmu i zmniejsza ryzyko rozwoju niebezpiecznych schorzeń. Zdaniem ekspertów regularne sięganie po ten produkt pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie trójglicerydów i złego cholesterolu LDL i jednocześnie podnosi poziom dobrej frakcji HDL w krwiobiegu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jak rozpoznać dobry miód?

Jak twierdzą badacze, pacjenci z zaburzoną gospodarką lipidową w trosce o swoje zdrowie powinni codziennie na czczo spożywać dwie łyżki miodu naturalnego (ok. 40 gramów). Wprawdzie wysoki cholesterol w większości przypadków przez dłuższy czas nie daje o sobie znać, ale w rezultacie może doprowadzić do pojawienia się zmian miażdżycowych oraz wystąpienia zawału serca, niedokrwiennej choroby serca czy udaru mózgu.

Kanadyjscy naukowcy w swoich badaniach dowiedli również, że po miód mogą sięgać osoby cierpiące na cukrzycę typu 2. Jak zauważyli uczeni, regularne spożywanie niewielkich ilości miodu pomaga diabetykom wyrównać poziom cukru w organizmie. Główny autor badań Tauseef Khan przyznał, że jest zaskoczony wynikiem tej analizy, ponieważ nektar pochodzący od pszczół w dużej mierze składa się z cukru.

Pomimo tego, że miód to w blisko 80 procentach cukier, jest on kompozycją zarówno powszechnych, jak i rzadkich cukrów oraz białek, kwasów organicznych i innych składników bioaktywnych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie – podkreślił Tauseef Khan.

Zdaniem naukowców z Toronto najwięcej prozdrowotnych właściwości wykazuje surowy miód i miód wielokwiatowy.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nie żyje prokremlowski propagandysta. Sam zgłosił się do służby
Zmiany w rosyjskiej armii. Generał zgrupowania "Południe" zdymisjonowany
Tak skakali Polacy w Lillehammer. Wyniki nasuwają wnioski
Brutalnie pobili dwie osoby w Skorzęcinie. Policja publikuje ich wizerunki
Dotarli do sąsiadów Karola Nawrockiego. Tak o nim mówią na osiedlu
Listy egzekucyjne Rosji. Ukraińscy nauczyciele i duchowni wśród celów
Opolskie: w bazach ZUS coraz mniej Ukraińców. Przybywa natomiast Kolumbijczyków
ISW: rosyjski atak Oriesznikiem miał przestraszyć Zachód i Ukrainę
Nie będzie szybkiej kolei na linii Poznań-Berlin? "Niemcy nie są zainteresowani"
14-letnia Natalia nie żyje. Żałoba po tragicznym wypadku w Parszowie
Ponad połowa Polaków w ostatnich latach odwiedziła jarmark świąteczny
Auto wpadło do rzeki. Dwulatka i mężczyźni w środku. Horror w Starachowicach
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić