Z najnowszych badań przeprowadzonych przez naukowców z University of Toronto wynika, że miód wpływa korzystnie na kondycję zdrowotną naszego organizmu i zmniejsza ryzyko rozwoju niebezpiecznych schorzeń. Zdaniem ekspertów regularne sięganie po ten produkt pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie trójglicerydów i złego cholesterolu LDL i jednocześnie podnosi poziom dobrej frakcji HDL w krwiobiegu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak twierdzą badacze, pacjenci z zaburzoną gospodarką lipidową w trosce o swoje zdrowie powinni codziennie na czczo spożywać dwie łyżki miodu naturalnego (ok. 40 gramów). Wprawdzie wysoki cholesterol w większości przypadków przez dłuższy czas nie daje o sobie znać, ale w rezultacie może doprowadzić do pojawienia się zmian miażdżycowych oraz wystąpienia zawału serca, niedokrwiennej choroby serca czy udaru mózgu.
Kanadyjscy naukowcy w swoich badaniach dowiedli również, że po miód mogą sięgać osoby cierpiące na cukrzycę typu 2. Jak zauważyli uczeni, regularne spożywanie niewielkich ilości miodu pomaga diabetykom wyrównać poziom cukru w organizmie. Główny autor badań Tauseef Khan przyznał, że jest zaskoczony wynikiem tej analizy, ponieważ nektar pochodzący od pszczół w dużej mierze składa się z cukru.
Pomimo tego, że miód to w blisko 80 procentach cukier, jest on kompozycją zarówno powszechnych, jak i rzadkich cukrów oraz białek, kwasów organicznych i innych składników bioaktywnych, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie – podkreślił Tauseef Khan.
Zdaniem naukowców z Toronto najwięcej prozdrowotnych właściwości wykazuje surowy miód i miód wielokwiatowy.