Początek jesieni dla wielu z nas kojarzony jest z pierwszymi infekcjami i przeziębieniami. Nie musi jednak wcale tak być. Musimy tylko zadbać to odpowiednie wsparcie naszej odporności.
Pomóc mogą w tym dostępne w sklepach suplementy diety. Jednak znacznie łatwiejszym i tańszym sposobem będzie wykorzystanie przypraw, które każdy z nas posiada w swojej kuchni. Mowa tutaj o cynamonie i kakao, które pomogą nam wesprzeć m.in. układy pokarmowy, nerwowy czy krążenia.
W kakao znajdziemy bowiem prawdziwą bombę witamin, antyoksydantów i minerałów. Dodatkowo usprawni ono pracę serce i obniży poziom "złego" cholesterolu. Podobnie sprawa wygląda w przypadku cynamonu, który cechuje silne działanie antyseptyczne, bakteriobójcze i grzybobójcze, będące kluczem do zwiększenia odporności w okresie jesieni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pij o poranku i wzmacniaj odporność
To, co przemawia za wykorzystaniem cynamonu i kakao do wsparcia odporności, to fakt, że możemy je spożyć razem z poranną kawą. Ta dodatkowo wzmocni działanie obu przypraw, dzięki czemu już jedna filiżanka dziennie wesprze organizm w walce z chorobami, a dodatkowo przyśpieszy nasz metabolizm.
Jednocześnie samo przygotowanie tak pomocnego dla zdrowia napoju nie będzie wymagać od nas poświęcenia sporej ilości czasu. W trakcie zaparzania kawy wystarczy bowiem wsypać 1/4 łyżeczki cynamonu mielonego oraz 1/2 łyżeczki kakao gorzkiego. W kolejnym kroku mieszamy do rozpuszczenia się obu przypraw i gotowe.
Pijąc tak przygotowaną kawę o poranku, jesteśmy w stanie znacząco wzmocnić swoją odporność. Tym samym może ona pomóc nam przetrwać ten trudny dla zdrowia okres jesieni.