Przede wszystkim napój z kwiatów czarnego bzu był jednak obowiązkową pozycją w apteczce naszych prababć. Może pora przywrócić tę tradycję u siebie w domu? Organizm na pewno nam za to podziękuje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Walory zdrowotne czarnego bzu
Kwiaty czarnego bzu są bogatym źródłem flawonoidów (np. kwercetyny, izokwercetyny, rutyny), terpenów, steroli, związków fenolowych i innych substancji, które mają silne działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i immunostymulujące. Zawierają m.in. sporo witaminy C, będącej przeciwutleniaczem, który ma kluczowe znaczenie dla funkcji immunologicznych.
Są również źródłem witamin z grupy B, wspierającymi metabolizm i funkcje układu nerwowego oraz produkcję czerwonych krwinek.
Należy jednak pamiętać, że czarny bez zawiera glikozydy cyjanogenne (prunazynę i sambunigrynę), które pod wpływem określonych enzymów (podczas procesu trawienia) mogą uwalniać cyjanowodór — silnie toksyczną substancję.
Spożycie dużych ilości surowych lub niedogotowanych owoców, liści, nasion czy korzeni czarnego bzu może prowadzić do zatrucia cyjanowodorem, które objawia się mdłościami, wymiotami, biegunką, bólami brzucha, a w przypadku cięższych zatruć — dusznością, drgawkami, utratą świadomości, a nawet śmiercią.
Odpowiednie przetwarzanie niszczy enzymy odpowiedzialne za uwolnienie cyjanowodoru, dzięki czemu zarówno owoce, jak i kwiaty czarnego bzu są bezpieczne do spożycia po ugotowaniu lub fermentacji. To dlatego najbezpieczniejszą formą spożywczą czarnego bzu są soki i syropy. Jego liści, nasion i korzeni nie należy spożywać w ogóle.
Zastosowania medyczne kwiatów z czarnego bzu
Badania sugerują, że kwiaty czarnego bzu mogą mieć działanie przeciwwirusowe. Wywar (np. syrop) z kwiatów czarnego bzu może pomóc skrócić czas trwania choroby (np. grypy), złagodzić jej objawy i — dzięki właściwościom przeciwzapalnym — zmniejszyć stan zapalny lub ból.
Ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy i witamin, wywar z kwiatów czarnego bzu wspomaga układ odpornościowy i chroni przed infekcjami.
Pomaga również osobom cierpiącym na zaparcia oraz łagodzi objawy astmy i innych schorzeń układu oddechowego.
Domowy syrop z kwiatów czarnego bzu
Przepis na domowy syrop z kwiatów czarnego bzu jest banalnie prosty. Wystarczy nam kilogram cukru, litr wody i 50 kwiatostanów. Z zebranego kwiecia należy usunąć łodygi!
Przygotowanie:
- kwiaty czarnego bzu zalewamy wrzątkiem, a po wystygnięciu wody wstawiamy całość do lodówki na ok. 24 godziny,
- po upływie tego czasu przecedzamy napar i dodajemy cukier,
- zagotowujemy, usuwając pianę,
- zlewamy do sterylnego naczynia i pasteryzujemy przez 20 minut.
Gotowe! Przyjmuje się, że jednorazowo wystarczy spożyć łyżeczkę syropu (można ją dodać do pitej przez nas w ciągu dnia wody) i powtarzać czynność maksymalnie cztery razy dziennie, żeby otrzymać efekt prozdrowotny.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.