W czosnku znajdziemy sporo cennej witaminy C oraz witaminy z grupy B, potas, żelazo, magnez i flawonoidy. Jego stała obecność w diecie podnosi odporność na bakterie i wirusy, co jest szczególnie ważne w sezonie jesienno-zimowym. Poza tym czosnek pomaga utrzymać właściwy poziom cholesterolu we krwi, obniża stężenie cukru w organizmie, reguluje ciśnienie tętnicze i rozrzedza krew, dzięki czemu przeciwdziała zakrzepicy. Spożywanie czosnku zmniejsza także ryzyko rozwoju komórek nowotworowych.
Żeby maksymalnie wykorzystać jego walory zdrowotne czosnku, wystarczy codziennie przed snem zażyć domową miksturę na bazie czosnku. Aby ją przygotować, należy drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę dwa średniej wielkości ząbki czosnku. Tak przygotowany czosnek odstawiamy na kilka minut i zjadamy przed jedną łyżeczkę tego preparatu. Rozdrobnione ząbki czosnku popijamy wodą z dodatkiem świeżego soku wyciśniętego z cytryny.
Uszkodzenie ząbka czosnku powoduje uaktywnienie allicyny – enzymu o wielu leczniczych właściwościach. Ten domowy sposób wpłynie korzystnie nie tylko na nasz układ trawienny i immunologiczny, oczyści organizm z toksycznych substancji, a także uchroni nas przed różnymi schorzeniami. Jedząc czosnek przed nocnym odpoczynkiem, rano obudzisz się wypoczęty i pełny energii niezbędnej do działania.
Czytaj też: Mało znany produkt. Włącz do diety
Czytaj też: To groźny niedobór. Objawy pojawiają się nocą
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.