Kurkuma długa nazywana także ostryżem długim i szafranem indyjskim od wielu wieków słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. Po zmieleniu bulwy tej rośliny powstaje przyprawa, którą warto mieć w swojej kuchni nie tylko ze względu na walory smakowe.
Czytaj też: To groźny niedobór. Objawy pojawiają się nocą
Z kurkumy można przygotować naturalny preparat leczniczy. W tym celu należy do szklanki ciepłej wody wsypać 1 łyżeczkę kurkumy i dokładnie wymieszać. Do napoju z kurkumy można dodać miód lub sok z cytryny, dzięki czemu jego smak nie będzie zbyt intensywny. Tak przygotowaną miksturę najlepiej pić na czczo przed śniadaniem.
Eliksir zawiera nie tylko kurkuminę będącą silnym przeciwutleniaczem, ale również witaminę B3, E, K, miedź, fosfor, cynk, i kwas foliowy. Mikstura na bazie kurkumy wykazuje właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybicze.
Pijąc ją regularnie, podniesiemy nasza odporność na infekcje i poradzimy sobie z dolegliwościami bólowymi i stanami zapalnymi. Napój z kurkumy pomaga również obniżyć stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, wspomaga prawidłową pracę tarczycy, regeneruje wątrobę i zapobiega uszkodzeniu komórek mózgowych. Poza tym sprawdza się przy leczeniu zmian zwyrodnieniowych stawów. Woda z kurkumą chroni nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i zmniejsza ryzyko niektórych nowotworów.
Czytaj też: Mało znany produkt. Włącz do diety
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.