Poziom cholesterolu we krwi
Naukowcy przyjrzeli się 30 badaniom z lat 1982-2022 z udziałem łącznie 2372 uczestników.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Oceniano w nich wpływ diety wegetariańskiej lub wegańskiej oraz wpływ diety "wszystkożernej" na poziomy wszystkich rodzajów cholesterolu (cholesterolu całkowitego, cholesterolu lipoprotein o małej gęstości - cholesterolu LDL, często znanego jako "zły" cholesterol, trójglicerydów i apolipoproteiny B, czyli apoB – białka, które pomaga przenosić tłuszcz i cholesterol we krwi i jest dobrym wskaźnikiem całkowitej ilości złych tłuszczów i cholesterolu w organizmie).
To największy systematyczny przegląd tego tematu i pierwszy, który zawiera apoB.
Efekty u wszystkich grup
Uczestników 30 badań losowo przydzielono do diety wegetariańskiej/wegańskiej lub do kontynuowania diety wszystkożernej (obejmującej mięso i produkty mleczne). Czas trwania diety wahał się od dziesięciu dni do pięciu lat, średnio 29 tygodni.
W porównaniu z osobami stosującymi dietę wszystkożerną, osoby stosujące dietę roślinną doświadczyły średniego obniżenia poziomu cholesterolu całkowitego o 7 proc. w stosunku do poziomu zmierzonego na początku badań, obniżenia poziomu cholesterolu LDL o 10 proc. i obniżenia poziomu apoB o 14 proc.
- Zaobserwowaliśmy znaczące pozytywne efekty zarówno diety wegetariańskiej, jak i wegańskiej zarówno u osób o normalnej wadze, jak i u osób otyłych. Dotyczyło to również osób w różnym wieku i z różnych kontynentów – powiedziała prof. Ruth Frikke-Schmidt, główna lekarka i autorka metaanalizy z Rigshospitalet (Kopenhaga, Dania).
Dieta roślinna głównym czynnikiem profilaktyki
Każdego roku na całym świecie z powodu chorób układu krążenia umiera ponad 18 milionów ludzi. Agenda Zrównoważonego Rozwoju Organizacji Narodów Zjednoczonych przewiduje, że do 2030 r. liczba przedwczesnych zgonów z powodu chorób niezakaźnych, takich jak choroby układu krążenia, powinna zostać zmniejszona o jedną trzecią.
- Diety roślinne są kluczowymi instrumentami zmiany produkcji żywności na formy bardziej zrównoważone środowiskowo, przy jednoczesnym zmniejszeniu obciążenia chorobami układu krążenia. Powinniśmy stosować zróżnicowaną, bogatą w rośliny dietę, a pragnienie gasić wodą - przekonuje prof. Ruth Frikke-Schmidt.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.