Jeśli mamy ochotę na czekoladę, wtedy najlepiej wybrać tę, która zawiera 70-99 proc. kakao. W dobrej jakości czekoladzie znajdziemy m.in.: witaminę A, E, witaminy z grupy B, potas, cynk, żelazo, wapń, magnez, fosfor, węglowodany, tłuszcze, błonnik oraz flawonoidy.
Dzięki obecności wielu cennych składników regularne jedzenie gorzkiej czekolady zmniejsza ryzyko rozwoju schorzeń sercowo-naczyniowych i udaru mózgu. Substancje w niej zawarte zapobiegają zwężaniu się naczyń krwionośnych i zwiększają biodostępność tlenku azotu. Bogactwo związków flawonowych sprawia, że ciemna czekolada wpływa korzystnie na ciśnienie tętnicze.
Wyniki badań, które zostały przeprowadzone przez niemieckich naukowców ze szpitala uniwersyteckiego w Kolonii, potwierdziły, że spożywanie jednej kostki dziennie gorzkiej czekolady pomaga obniżyć ciśnienie krwi, zapobiegając tym samym rozwojowi nadciśnienia. Poza tym gorzka czekolada podnosi odporność i chroni organizm przed stanami zapalnymi, które mogą prowadzić do takich schorzeń jak nowotwory, cukrzyca czy zapalenie stawów.
Po ciemną czekoladę powinny sięgać osoby borykające się z nadwagą i otyłością. Odpowiednia ilość kakao w diecie zmniejsza ochotę na sięganie po niezdrowe przekąski i daje uczucie sytości na długi czas. Teobromina, obecna w gorzkiej czekoladzie, przyśpiesza spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej.
Warto także wspomnieć, że ciemna czekolada wpływa pozytywnie na zdolność zapamiętywania, pomaga w nauce i sprawdza się w profilaktyce schorzeń neurodegeneracyjnych, czyli choroby Alzheimera i demencji. Kolejną cenną substancją, na którą warto zwrócić uwagę, jest epikatechina. Ten związek flawonowy wzmacnia wytrzymałość naszego ciała na wysiłek i stymuluje wzrost masy mięśniowej.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.