Wystarczy kubek dziennie. Silne remedium na ból stawów, kości i mięśni
Podczas sezonu jesienno-zimowego zdecydowanie chętniej niż w innych miesiącach sięgamy po pyszne domowe zupy. Jedną z nich powinien być rozgrzewający rosół kolagenowy – naturalny lek na bolące stawy. Koniecznie sprawdź przepis i poznaj inne niezwykłe właściwości tej potrawy.
Jeden kubek dziennie rosołu kolagenowego nie tylko wpłynie korzystnie na kondycję stawów, kości i mięśni, ale także podniesie odporność organizmu na infekcje, usprawni proces trawienny oraz zadba o naszą wątrobę. Poza tym regularne picie tej sycącej zupy wzmocni włosy, skórę i paznokcie.
Polska kopalnia starsza od piramid. Jest na liście dziedzictwa UNESCO
Rosół gotowany na kościach drobiowych, wieprzowych lub wołowych uważany jest za eliksir młodości, bo kolagen nie tylko wspomaga działanie ścięgna, stawów i kości, ale także wygładza zmarszczki i sprawia, że skóra odzyskuje młody wygląd i blask. Dodatkowo chroni przed rozwojem stanów zapalnych stawów czy artretyzmu, jak również obniża ciśnienie krwi, wspomaga układ nerwowy. Jak przygotować ten prozdrowotny wywar?
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Na początek kości i mięso wkładamy do dużego garnka, dolewamy ok. 6 litrów wody. Następnie dodajemy sok z cytryny. Obecność tego składnika jest bardzo istotna, ponieważ dzięki temu kolagen z kości i mięsa zostanie lepiej wchłonięty, a wywar zachowa swoje właściwości lecznicze. Rosół gotujemy na minimalnym ogniu co najmniej przez 3 godziny. Najlepiej, jeśli będzie gotowany przez 6-8 godzin. Na godzinę przed zdjęciem zupy z ognia dodajemy do niej pokrojone i obrane warzywa, opaloną cebulę w łupinie oraz przyprawy.
Do przygotowania odżywczej zupy będą nam potrzebne:
- 2 kg pociętych kości szpikowych (wołowych, cielęcych, wieprzowych),
- 1/2 kg podrobów drobiowych,
- 1 kg golonki lub pociętych nóżek wieprzowych
- 1 kg kurzych szyjek i łapek, lub skrzydełek drobiowych,
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- 1 liść kapusty,
- 1 por,
- 1/2 selera korzeniowego,
- 2 cebule pokrojone na pół i upieczone nad ogniem razem z łupinami
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 6 ziaren pieprzu,
- 2 liście laurowe,
- 2 kulki ziela angielskiego,
- oraz pieprz i sól do smaku.
Rosół kolagenowy można podawać z makaronem, pietruszką, koperkiem, kaszą, mięsem pokrojonym na drobne kawałki lub pieczywem. Wszystko zależy od naszych osobistych preferencji kulinarnych. Bulion możemy również zamrozić, a później użyć jako dodatek do innych zup.