Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Wystarczy pięć plasterków. Prowadzi do raka jelit, trzustki, wątroby

626

Uważaj na ten produkt. Nawet pięć plasterków w ciągu tygodnia może znacznie zwiększyć ryzyko chorób nowotworowych

Wystarczy pięć plasterków. Prowadzi do raka jelit, trzustki, wątroby
Jak jedzenie mięsa wpływa na nasze zdrowie? (Licencjodawca, Michael Tagoe)

Lekarze i dietetycy od dawna ostrzegają, że niewłaściwy sposób odżywiania może przyczynić się do rozwoju wielu poważnych chorób. Dotyczy to m.in. regularnego spożywania przetworzonego mięsa, które znacznie zwiększa ryzyko nowotworów. Dowiedz się, jakie kancerogenne substancje można znaleźć w tych produktach spożywczych.

Jak poinformowała w swoim oświadczeniu Francuska Agencja ds. Żywności, Środowiska, Bezpieczeństwa i Higieny Pracy (ANSES), regularne sięganie po przetworzone mięso zwiększa ryzyko chorób nowotworowych. W tych produktach znajdziemy azotyny i azotany, które przyczyniają się powstawania szkodliwych związków nitrozowych.

Do wytworzenia szkodliwych dla zdrowia nitrozoamin dochodzi m.in. podczas obróbki termicznej, np. gotowania, smażenia mięsa zawierającego azotyn sodu oznaczany symbolem E250. Związki te mogą wytworzyć się również w kwaśnym środowisku żołądka w wyniku reakcji różnych amin i wspomnianego azotynu sodu - wyjaśniła w rozmowie z WP abcZdrowie Joanna Mulik-Buczma, psychodietetyk i technolog żywności.

Ekspertka dodaje, że Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) oficjalnie uznała nitrozoaminy za substancje wykazujące właściwości kancerogenne. Te związki chemiczne mogą przyczynić się do rozwoju nowotworu jelita grubego, żołądka, trzustki, przełyku, nerek, wątroby, języka i pęcherza moczowego. Zdaniem ANSES, w celu uniknięcia poważnych konsekwencji zdrowotnych, w ciągu tygodnia nie należy spożywać więcej niż pięć plasterków wędliny (150 g).

W profilaktyce nowotworowej duże znaczenie ma nie tylko unikanie przetworzonego mięsa, ale również zbilansowana dieta bogata w warzywa i owoce. Szkodliwe dla naszego zdrowia jest także czerwone mięso, zwłaszcza smażone i grillowane.

Należy pamiętać, że każdy rodzaj mięsa zawiera tłuszcz, białko zwierzęce i żelazo hemowe, które w nadmiarze zwiększają ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w naszym organizmie. Dlatego w trosce o dobrą kondycję zdrowotną potrawy mięsne warto czasem zastąpić tłustymi rybami morskimi, owocami morza i roślinami strączkowymi.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Łatwiejszy dostęp do pomocy psychologicznej dla nastolatków? "Zmiany od dawna oczekiwane"
Groźny wypadek w Piotrkowie. Samochód wjechał w przystanek
Skandaliczna interwencja w Gdańsku. "Nie jestem zwykłym psem"
"Straszna tragedia". Szkoła żegna 14-letnią Natalię
Banan i kawałek taśmy klejącej. Kontrowersyjne dzieło sprzedane za miliony
Lewandowski nigdy nie był tak szczery. Otrzymał ważny telefon
Sukces astronomów. Uchwycili umierającą gwiazdę spoza Drogi Mlecznej
Mieszkają w Polsce, a pracują w Niemczech. Opowiedzieli o zarobkach
Starych samochodów nie będzie można naprawić? Komisja Europejska wyjaśnia
To odróżnia Ronaldo od Messiego. Laureat Złotej Piłki wskazał szczegół
Robert Lewandowski idzie po Złotą Piłkę? Znany portal pokazał swój ranking
Białoruska propaganda straszy Polską. "Demony chcą przejąć Białoruś"
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić