Wpływ spożycia sodu na ciśnienie krwi
Sód — obecny w soli kuchennej — jest jednym z głównych czynników przyczyniających się do wzrostu ciśnienia krwi, a zatem do zwiększenia ryzyka poważnych problemów zdrowotnych, m.in. udaru czy zawału serca. Czy jednak ograniczenie sodu w diecie może przynieść korzyści wszystkim "ciśnieniowcom"?
By to sprawdzić, naukowcy z Northwestern University Feinberg School of Medicine, Vanderbilt University Medical Center i University of Alabama w Birmingham zaprosili do badania osoby z nadciśnieniem tętniczym — zarówno te, które stosują leki, jak i te, które ich nie stosują.
Finalnie w eksperymencie wzięło udział ponad 200 osób w wieku od 50 do 70 lat. Uczestnicy byli losowo przydzielani do grupy stosującej dietę wysoko- lub niskosodową, stosowali ją przez tydzień, po czym przechodzili na przeciwną dietę na kolejny tydzień. Ta metoda pozwoliła na szczegółową analizę wpływu zawartości sodu w diecie na ciśnienie krwi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rezultaty badania są jednoznaczne: 72 proc. uczestników odnotowało niższe wartości ciśnienia skurczowego podczas stosowania diety niskosodowej. Ciśnienie to spadło o 7-8 mm Hg w porównaniu do rezultatów otrzymywanych podczas stosowania diety wysokosodowej i o 6 mm Hg w porównaniu do wartości otrzymywanych "normalnie", czyli przed eksperymentem.
Znaczenie diety dla zdrowia człowieka
Nadciśnienie tętnicze jest poważnym stanem zdrowotnym, który dotyka aż 10 milionów Polaków. Dotychczas nie było jednak jasne, czy osoby stosujące leki na ciśnienie mogą czerpać dodatkowe korzyści z redukcji sodu w diecie. Opisywane badanie rozwiało wątpliwości i dowiodło, że nawet w tej grupie pacjentów ograniczenie spożycia sodu ma istotny wpływ na obniżenie ciśnienia krwi.
Profesor Norrina Allen, główna autorka badania, zwróciła uwagę na znaczenie tych wyników dla lepszego zrozumienia wpływu diety na zdrowie i podkreśliła, że redukcja sodu w diecie może przynieść korzyści przeważającej części ludzi, niezależnie od ich aktualnego stanu zdrowia.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.