Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz | 
aktualizacja 

Wywołują wzdęcia. Lepiej unikać

20

Dokuczliwe uczucie pełności w jamie brzusznej sprawia, że wyglądamy, jakbyśmy ważyli kilka kilogramów więcej. Wzdęcia mogą oznaczać także rozwój niektórych schorzeń. Żeby się ich pozbyć, należy przede wszystkim odpowiednio się odżywiać i co za tym idzie unikać niektórych produktów spożywczych. Sprawdź, o które chodzi.

Wywołują wzdęcia. Lepiej unikać
Te warzywa powodują wzdęcia (Getty Images, Cristiane Turcatto)

Jak powszechnie wiadomo, warzywa są bogactwem cennych soli mineralnych, witamin i błonnika pokarmowego. Niestety nadmierne spożywanie niektórych jarzyn przyczynia się do produkcji znacznej ilości gazów w przewodzie pokarmowym. Powoduje, że nasz brzuch wygląda jak balon, a my odczuwamy nieprzyjemne uczucie rozpierania. Oto lista warzyw, które mogą wywołać wzdęcia.

Biała cebula

W cebuli znajdziemy flawonoidy i fenole, dzięki którym wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Niestety to zdrowe warzywo posiada również swoje wady. Spożycie cebuli wiąże się z przykrym zapachem z ust i ryzykiem pojawienia się wzdęć, gazów i bólów brzucha. Te nieprzyjemne dolegliwości wywołują obecne w niej cukry proste, czyli fruktany.

Szpinak

Nie od dzisiaj wiadomo, że świeże liście szpinaku są bardzo zdrowe. Niestety znajdują się w nich węglowodany (stachioza i rafinoza), które są trudne do strawienia przez nasz organizm. Dlatego u niektórych osób, po zjedzeniu sałatki ze szpinakiem, mogą pojawić się dolegliwości żołądkowe.

Kukurydza

Doskonale sprawdza się jako dodatek do ulubionej sałatki. Grillowaną lub gotowaną kolbę kukurydzy można również zjeść z dodatkiem roztopionego masła. Ma w sobie sporo składników odżywczych i błonnika, ale zawiera także węglowodany mogące powodować wzdęcia.

Warzywa krzyżowe

Możemy do nich zaliczyć brokuły, kapustę, jarmuż czy kalafiora. Są bogatym źródłem witaminy C, antyoksydantów i włókna pokarmowego. Zawierają również rafinozę, której nasz organizm nie jest w stanie strawić, co zwiększa ryzyko wzdęć.

Karczochy

Karczochy są bardzo smaczne i mają liczne właściwości prozdrowotne. Warto jednak pamiętać, że zawarta w nich skrobia połączona z niektórymi węglowodanami może zaburzać prawidłową pracę układu trawiennego i powodować nadmierną produkcję gazów w naszych jelitach.

Pieczarki

Pieczarki warto regularnie dodawać do potraw. Mają w swoim składzie białko, witaminy, antyoksydanty i zawierają niewiele cholesterolu. Niestety ten popularny produkt może być ciężkostrawny i przyczynić się do powstawania gazów.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 03.03.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Tragedia w Warszawie. 24-latka wyskoczyła z 8. piętra. Nie żyje
Administracja Trumpa wprowadzi cła na Meksyk? Prezydentka ma plan
Nowy sondaż wśród Ukraińców. Takie poparcie ma Zełenski
Zderzenie autokarów w Barcelonie. Ponad 50 osób rannych
Senior z Łomży wygrał w loterii. Cztery osoby aresztowane
Trump ostro o Zełenskim. "Ten gość nie chce pokoju"
Okradli willę w Wilanowie. Zniknęły 2 elektryczne auta i droga biżuteria
Polak zmarł w Niemczech. Ujawnili wstępne okoliczności tragedii
Prymas Polski krytykuje pomysł rządu. Poszło o pieniądze
Maskotka FC Barcelony straszy dzieci? Pojawiło się nagranie z synkiem piłkarza
Dramatyczne zdarzenie w Warszawie. 12-latka skoczyła na jezdnię ekspresówki
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić