Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz
Kornelia Ramusiewicz-Osypowicz | 
aktualizacja 

Wywołują wzdęcia. Lepiej unikać

20

Dokuczliwe uczucie pełności w jamie brzusznej sprawia, że wyglądamy, jakbyśmy ważyli kilka kilogramów więcej. Wzdęcia mogą oznaczać także rozwój niektórych schorzeń. Żeby się ich pozbyć, należy przede wszystkim odpowiednio się odżywiać i co za tym idzie unikać niektórych produktów spożywczych. Sprawdź, o które chodzi.

Wywołują wzdęcia. Lepiej unikać
Te warzywa powodują wzdęcia (Getty Images, Cristiane Turcatto)

Jak powszechnie wiadomo, warzywa są bogactwem cennych soli mineralnych, witamin i błonnika pokarmowego. Niestety nadmierne spożywanie niektórych jarzyn przyczynia się do produkcji znacznej ilości gazów w przewodzie pokarmowym. Powoduje, że nasz brzuch wygląda jak balon, a my odczuwamy nieprzyjemne uczucie rozpierania. Oto lista warzyw, które mogą wywołać wzdęcia.

Biała cebula

W cebuli znajdziemy flawonoidy i fenole, dzięki którym wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Niestety to zdrowe warzywo posiada również swoje wady. Spożycie cebuli wiąże się z przykrym zapachem z ust i ryzykiem pojawienia się wzdęć, gazów i bólów brzucha. Te nieprzyjemne dolegliwości wywołują obecne w niej cukry proste, czyli fruktany.

Szpinak

Nie od dzisiaj wiadomo, że świeże liście szpinaku są bardzo zdrowe. Niestety znajdują się w nich węglowodany (stachioza i rafinoza), które są trudne do strawienia przez nasz organizm. Dlatego u niektórych osób, po zjedzeniu sałatki ze szpinakiem, mogą pojawić się dolegliwości żołądkowe.

Kukurydza

Doskonale sprawdza się jako dodatek do ulubionej sałatki. Grillowaną lub gotowaną kolbę kukurydzy można również zjeść z dodatkiem roztopionego masła. Ma w sobie sporo składników odżywczych i błonnika, ale zawiera także węglowodany mogące powodować wzdęcia.

Warzywa krzyżowe

Możemy do nich zaliczyć brokuły, kapustę, jarmuż czy kalafiora. Są bogatym źródłem witaminy C, antyoksydantów i włókna pokarmowego. Zawierają również rafinozę, której nasz organizm nie jest w stanie strawić, co zwiększa ryzyko wzdęć.

Karczochy

Karczochy są bardzo smaczne i mają liczne właściwości prozdrowotne. Warto jednak pamiętać, że zawarta w nich skrobia połączona z niektórymi węglowodanami może zaburzać prawidłową pracę układu trawiennego i powodować nadmierną produkcję gazów w naszych jelitach.

Pieczarki

Pieczarki warto regularnie dodawać do potraw. Mają w swoim składzie białko, witaminy, antyoksydanty i zawierają niewiele cholesterolu. Niestety ten popularny produkt może być ciężkostrawny i przyczynić się do powstawania gazów.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Groźby wobec Jerzego Owsiaka. Trwa już kilkanaście postępowań
Janusz Palikot w szpitalu. "Czekam na diagnozę"
"Patrzcie pod nogi". Leśnik nie dowierzał, chwycił za telefon
Przyznała opiekę nad Sarą ojcu. Ujawnili nazwisko
Zbigniew Ziobro zatrzymany. Policja szukała go w jego domu
Wyławia ciała z rzek. Ocenił szanse na znalezienie ofiar tragedii w Waszyngtonie
Incydent podczas kolędy w Iławie. Interweniowała policja
Namocz gąbkę i włóż do przegródek pralki. Uciążliwy problem zniknie
Kolbuszowa. Bójka nauczyciela z uczniem. Psycholog: "Dyskwalifikujące"
Atak ukraińskich dronów. Uderzyli w największą rafinerię ropy w Rosji
Miały przed sobą całe życie. Młodziutkie siostry zginęły w katastrofie
Nie tylko do gotowania. Tak wykorzystasz popularną przyprawę
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić