Doktor Michał Wrzosek to znany dietetyk, który prowadzi z powodzeniem własny kanał na TikToku. Jego poczynania na tej platformie śledzi obecnie ponad 697 tys. osób. Profil ten zebrał zaś blisko 19 milionów polubień.
W swoich filmikach uczy Polaków, jak prawidłowo się odżywiać. Często też recenzuje żywność ze sklepów. Tak stało się tym razem. Na tapet wziął nowości w sklepie Dino.
Czytaj więcej: Polski dietetyk poszedł do KFC w USA. Aż złapał się za głowę
Wziął pod lupę nowości z Dino. Będziecie bardzo zaskoczeni
Pierwszym z produktów był mus od Tymbarku. Dietetyk docenił go za "dobry i prosty skład" - znajdują się tam same owoce. Wyjaśnił jednak, że "ma więcej kalorii i cukru niż sok, ale jest w nim trochę błonnika". Podkreślił, że "zawsze lepiej wybrać świeże owoce".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Następnie pod lupę wziął budyń marki Emix. Dietetyk negatywnie ocenił go za to, że ma aż 20 proc. czystego cukru i maltodekstryne, która ma wysoki indeks glikemiczny. Minusem jest też niską podaż białka.
Pozytywną ocenę otrzymał za to nowy Choco Budyń z Delecty. "Dobry i prosty skład. Bez dodatkowego cukru, bo jest tylko w dodanej czekoladzie (1 proc.). Plus za to, że smak głównie zapewnia czyste kakao, a nie właśnie czekolada" - stwierdział Michał Wrzosek. Na uznanie zasłużył też Wanilo Budyń z tej samej marki. Wszystko przez brak cukru i tylko 4 składniki.
Ocenie poddany został także wegański kubek kaszy kuskus z suszonymi warzywami od Emix. Według dietetyka skład w porządku, ale nie spodobała mu się jedna rzecz - maltodekstryna, która jest bardziej złożoną formą cukru. Podkreśla, że produkt zawiera dużą ilość przypraw i suszonych warzyw. Ekspert zaznacza jednak, że nie można traktować go jak samodzielny posiłek. "Dopiero jak dodamy źródło białka i świeże warzywa" - dodał.
Michał Wrzosek dobre noty przyznał rownież napojowi mlecznemu ProUp. Docenił go za skład i 35 g białka.
Pod lupę trafiły też parówki z filetem z kurczaka od firmy Duda. Dietetyk podkreślił jednak, że "żadne parówki nie są super". Wyjaśnił, że "przetworzone mięso zwiększa ryzyko raka jelita grubego i należy je ograniczać". "Mają 85 proc. mięsa, a mogłoby być lepiej. Liczne wypełniacze, dodatki i azotan sodu" - poinformował.
Czytaj również: Wziął pod lupę gotowe dania z Żabki. Będziecie bardzo zaskoczeni