Naukowcy z Uniwersytetu Rutgersa w Stanach Zjednoczonych zbadali działanie oleokantalu na komórki nowotworowe. Ten naturalny związek fenolowy występuje w oliwie z oliwek z pierwszego tłoczenia. Okazało, że wystawienie komórek rakowych na działanie tej substancji spowodowało ich obumieranie. Destrukcja komórek trwała od 30 do 60 minut, przy czym nie doszło do uszkodzenia zdrowych komórek.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Wyniki tego badania potwierdziły wcześniejsze odkrycie jakiego dokonali naukowcy z Harvardu. W eksperymencie wzięło udział 30 tys. wolontariuszy. Eksperci doszli do wniosku, że obecność oliwy z oliwek w codziennym jadłospisie obniża ryzyko rozwoju raka o ok.10 proc.
Oliwę z oliwek extra virgin można zaliczyć do najzdrowszych artykułów na świecie. Ten produkt zawiera przeciwutleniacze i cenne dla organizmu kwasy omega-6 i omega-3. Dzięki zdrowym składnikom ten rodzaj oliwy zmniejsza ryzyko chorób serca i cukrzycy, działa przeciwzapalnie i jest pomocna w leczeniu Alzheimera.
Oliwa z oliwek jest jednym z głównych elementów diety śródziemnomorskiej, która należy do najzdrowszych sposobów odżywiania. Ze statystyk wynika, że osoby zamieszkujące okolice Morza Śródziemnego rzadziej chorują na nowotwory, miażdżyce i nadciśnienie. W trosce o nasze zdrowie powinniśmy włączyć do swojego menu przynajmniej jedną łyżkę dziennie oliwy z oliwek.
Naukowcy z USA zapowiedzieli kontynuację badań pod kątem działania oliwy z oliwek na komórki rakowe. Być może ich dotychczasowe odkrycie pozwoli w przyszłości stworzyć skuteczny lek na raka.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.