Prozdrowotne właściwości kawy zostały wielokrotnie udowodnione naukowo. Wyniki licznych badań potwierdziły, że obecna w kawie kofeina poprawia koncentrację, pamięć i samopoczucie, pomaga złagodzić objawy migreny i usprawnia metabolizm. Należy jednak pamiętać, że kofeina, jak większość substancji w nadmiarze, może być niebezpieczna dla zdrowia. Picie kawy w nierozsądnych ilościach może powodować zaburzenia pracy serca, problemy żołądkowe, nerwowość lub stany lękowe.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Kofeina może być także szkodliwa, jeżeli połączymy ją z alkoholem. Eksperci ostrzegają, że kofeina w duecie z tak chętnie dodawanym do niej rumem czy whiskey może prowadzić do dziwnych zachowań.
Osoby pijące kawę z dodatkiem wysokoprocentowych napojów, mogą mieć zaburzone spojrzenie na własne ograniczenia. Kofeina jest stymulantem, a alkohol to depresant, więc ich zmieszanie nierzadko prowadzi do zaburzeń neurologicznych. Sięgając po takie połączenie możemy nie zdawać sobie sprawy, że pijemy więcej niż powinniśmy.
Z tego względu ta zabójcza mieszanka o wiele bardziej wyniszcza wątrobę, trzustkę i jelita. Zwiększa też ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Pamiętajmy, że regularnie picie alkoholu w dużych ilościach zawsze wpływa negatywnie na nasz organizm.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl