Koi pla przyrządza się z soku z cytryny, mielonej surowej ryby oraz mieszanki ziół. Chociaż składniki są proste i często spożywane na całym świecie, samo danie jest śmiertelnie niebezpieczne. Próbowanie go może zakończyć się tragedią.
Danie powoduje raka
Dlaczego danie jest tak niebezpieczne? Pasożytnicze płazińce — przywry Clonorchis sinensis — żyjące we wnętrzu ryby, prowadzą do rozwoju raka wątroby. Choroba postępuje zazwyczaj szybko i "po cichu". Chory przez długi czas nie jest świadomy swoich dolegliwości.
Czytaj także: Rząd mówi "dość". Pasażerowie będą płacić kary
Danie jest bardzo popularne wśród mieszkańców prowincji Khon Kaen oraz Isan, która uważana jest za najbiedniejszą. Koi pla spożywa się tam tak często, że Isan przoduje w liczbie zachorowań na raka wątroby i dróg żółciowych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Uważa się, że ta rakotwórcza potrawa jest przyczyną 20 tys. zgonów rocznie. Chirurg wątroby Narong Khuntikeo od dawna stara się przekonać mieszkańców Tajlandii, aby nigdy więcej nie spożywali koi pla.
Lekarz sam stracił rodziców z powodu zabójczego dania. Teraz chce edukować swoich rodaków. Nie jest to jednak proste. Koi pla to szybki i tani posiłek, który w wielu biednych domach stanowi podstawę wyżywienia.
To bardzo duże obciążenie dla zdrowia. Ale nikt o tym nie wie, bo umierają cicho, jak liście spadające z drzewa - powiedział cytowany przez Daily Star.
Lekarz podróżuje po Tajlandii i edukuje zarówno mieszkańców, jak i turystów. Oferuje również darmowe testy, które pomagają potwierdzić lub wykluczyć obecność pasożytów.
Potrzebna jest zmiana myślenia i świadomość, że nawet jedna porcja tej lokalnej potrawy może spowodować rozwój raka wątroby – podsumowuje lekarz.