Domowy eliksir z czarnego bzu to naturalne lekarstwo na przeziębienie i grypę. Warto po niego sięgać, gdy tylko zauważymy u siebie pierwsze oznaki choroby, by nie dopuścić do jej rozwoju. Jego przeciwwirusowe właściwości potwierdzili naukowcy z Centrum Medycznego w Jerozolimie. Wyniki ich badań opublikowane w 2001 roku potwierdzają, że czarny bez może skrócić czas przeziębienia do czterech dni.
Ważne jest jednak, aby preparat z jego dodatkiem przyjąć w ciągu 48 od zainfekowania organizmu przez wirusy, czyli momentu, gdy zaobserwujemy wystąpienie pierwszych objawów.
Dodatkowo czarny bez zwalcza stany zapalne, a dzięki zawartości silnych antyoksydantów chroni nasze ciało przed wolnymi rodnikami, zmniejszając ryzyko rozwoju chorób nowotworowych. Syrop działa przeciwgorączkowo, rozgrzewająco, udrażnia górne drogi oddechowe, pomaga też przy bólu zatok. Jak przygotować eliksir?
Szklankę świeżych, suszonych lub mrożonych owoców czarnego bzu wsyp do garnka. Następnie dolej dwie szklanki wody oraz dwie łyżki startego świeżego imbiru. Doprowadź miksturę do wrzenia, a następnie duś przez 20 minut na najmniejszym ogniu. Gdy ostygnie, przecedź ją przez gazę, a następnie dodaj szklankę miodu naturalnego oraz szklankę 40-procentowego alkoholu. Dokładnie wymieszaj, a eliksir przelej do małych buteleczek.
Możesz je poddać pasteryzacji lub po prostu trzymaj w lodówce. Pij jedną łyżkę stołową mikstury kilka razy dziennie przez przynajmniej pięć dni lub w celach profilaktycznych – jedną łyżkę dziennie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.