Na grilla nie powinny trafić burgery. Tłuszcz wycieknie, a mięso będzie mocno przesuszone, co nie każdemu przypadnie do gustu. Podobnie sprawy wyglądają w przypadku steków. Ich przygotowanie to prawdziwa sztuka, a takie z rusztu sporo tracą.
Kolejnym mięsem, którego na grilla lepiej nie wrzucać to kotlety wieprzowe. Mięso szybko wysycha, co sprawia, że staną się twarde, gumowate i naprawdę nieprzyjemne. Na ruszcie świetnie jednak sprawdza się karkówka.
Prawdziwą furorę na grillu robią warzywa, ale nie wszystkie się do tego nadają. Większość sałat zwiędnie i nie zachęci do jedzenia. Z temperaturą jednak radzi sobie sałata rzymska. Z kolei pieczarki, cukinia, kukurydza, bataty i szparagi z rusztu są przepyszne.
Na grilla nie powinien trafić boczek. Choć przygotowanie chrupiącego bekonu o zniewalającym zapachu wydaje się kuszące, nie jest to dobry pomysł. Kapiący tłuszcz z rusztu może spowodować zapłon.
Takie rozwiązanie również do zdrowych nie należy, bo boczek może wejść w reakcję cieplną i doprowadzić do wydzielenia szkodliwych substancji. Jeśli masz ochotę na chrupiący boczek, lepiej skorzystać z piekarnika.
Ryba bezpośrednio położona na ruszt może sprawić masę kłopotów. Nie dość, że się przyklei, to podczas zdejmowania z grilla rozpadnie się. Najlepiej wykorzystać specjalne tacki lub teflonowe maty.
Przed grillowaniem krewet nie obieramy ich ze skorupki. Mięso wysycha i traci walory smakowe, więc będzie to prawdziwa kulinarna klęska. Z kolei przyrządzając je w skorupce wyjdą niemal idealnie.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.