Do warzyw, których lepiej unikać na śniadanie należą pomidory. Wprawdzie te zdrowe czerwone warzywa zawierają cenne składniki, takie jak potas, magnez, żelazo oraz witaminy z grupy B, ale spożywane ich na czczo może nam zaszkodzić. Osoby cierpiące na wrzody żołądka lub refluks żołądkowo-przełykowy powinny szczególnie uważać na jedzenie pomidorów.
Ostra papryczka również nie powinna być obecna w naszym śniadaniu, ponieważ może doprowadzić do zgagi. Tę ostrą przekąskę najlepiej dodać do dania w późniejszej porze dnia. Zwykła papryka i ogórek mają w sobie kwasy mogące podrażnić ścianki żołądka więc ich również lepiej nie jedzmy na czczo.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Czosnek jest naturalnym antybiotykiem i pomaga na różnego rodzaju dolegliwości, ale dodawanie go do śniadania nie jest dobrym pomysłem. Allicyna obecna w czosnku może powodować obciążenie układu trawiennego i wpływać negatywnie na nasze jelita.
Podobne jest z jedzeniem cebuli i pora na śniadanie, które na pusty żołądek niekiedy prowadzą do uszkodzeń błony śluzowej, nadmiernej produkcji gazów i zgagi.
Według dietetyków śniadanie nie powinno składać się z samych warzyw. Poza tym zbyt duża ilość warzyw na początku dnia skutkuje wydzielaniem zbyt dużej ilości kwasów żołądkowych, co często powoduje wzdęcia.
Osoby borykające z wrzodami żołądka i dwunastnicy lub nieżytem błony śluzowej układu pokarmowego powinny wkluczyć świeże warzywa ze śniadania.
Jeżeli zdecydujemy się na warzywa na śniadanie, to najlepiej poddać je obróbce cieplnej i dodać np. do jajecznicy. Zamiast warzyw o poranku, możemy sięgnąć też po owsiankę z orzechami lub owocami.