Bóle i stany zapalne utrudniają codzienne funkcjonowanie. Mogą być spowodowane zwyrodnieniem stawów, łuszczycowym zapalaniem stawów lub reumatoidalnym zapaleniem stawów.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
Żeby zmniejszyć objawy lub uniknąć tych schorzeń powinno się wykluczyć niektóre produkty z porannego posiłku. Nie od dzisiaj wiadomo, że świeże warzywa i owoce są bogate w cenne dla organizmu, witaminy i minerały. W trosce o dobrą kondycje naszych stawów, warto po nie sięgać regularnie. Z kolei unikać należy żywności wysokoprzetworzonej, potraw smażonych w głębokim oleju oraz artykułów zawierających znaczne ilości cukru, soli, węglowodanów rafinowanych. Warto pamiętać, że negatywny wpływ na stawy mają również alkohol i papierosy.
Do produktów, które mogą zagrażać naszym stawom, możemy zaliczyć: odgrzewane dania gotowe, smażone mięso i grillowane potrawy. Te produkty nie są dobrym pomysłem na rozpoczęcie dnia, szczególnie kiedy mamy problemy ze stawami. Smażenie, podgrzewanie lub grillowanie sprawia, że w żywności uwalniają się szkodliwe substancje, co powoduje uszkodzenie niektórych białek w organizmie.
Podobnie jest z gotowaniem jedzenia w wysokiej temperaturze. Spożywanie tak przygotowanych potraw na śniadanie może powodować stany zapalne. Dzieję się tak ponieważ organizm próbuje pozbyć się toksyn za pomocą cytokin prozapalnych.
Do zapalenia stawów może się przyczynić również spożywanie pieczywa z białej mąki na śniadanie, ponieważ zawiera ono cukry i rafinowane węglowodany. Płatki z mlekiem zawierają cukier, także mogą powodować bóle stawów i podrażnienie tkanki wokół nich.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.