Zbyt wysoki poziom cholesterolu może zatykać naczynia krwionośne, prowadząc do zmian miażdżycowych oraz przekształcić się w chorobę niedokrwienną serca. Może także wpłynąć na stan żył, prowadząc do choroby tętnic obwodowych (PAD).
Nie smaruj chleba margaryną
W margarynie i miksach tłuszczowych znajdziemy tłuszcze trans, które nie są korzystne dla naszego zdrowia. Tłuszcze trans to utwardzone tłuszcze roślinne, które uznawane są za najbardziej szkodliwe dla zdrowia kwasy tłuszczowe. Przyczyniają się do rozwoju cukrzycy typu 2 i zwiększenia ryzyka zachorowania na choroby układu sercowo-naczyniowego.
Unikaj pełnotłustego mleka
Pełnotłuste mleko, jogurty i ser żółty mogą przyczyniać się do odkładania złogów cholesterolu w tętnicach. Jeśli nie wyobrażasz sobie śniadania bez płatków na mleku albo mlecznego koktajlu, wybierz mleko odtłuszczone albo roślinne.
Parówki złej jakości
Słabej jakości parówki zawierają MOM, czyli mięso oddzielane mechanicznie od kurcząt czy świń, czyli po prostu odpady. Trafiają tam ścięgna, chrząstki, tłuszcz, rozdrobnione kości i błony.
Czytaj także: Okropne wieści z WHO. Jest naprawdę źle
Tłuszcz zawarty w parówkach przyczynia się do podwyższenia stężenia cholesterolu we krwi, co z kolei prowadzi do systematycznego zapychania tętnic. Jeśli nie wyobrażasz sobie poranka bez parówek, wybierz te z dobrym, krótkim składem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.