Niezależnie od wieku powinniśmy zwracać uwagę na to, co jemy. Jednak z czasem nasz organizm się zmienia, ciało staje się słabsze, spowalnia się metabolizm, a wdrożenie zdrowych nawyków żywieniowych pomaga zadbać o ciało i samopoczucie oraz uniknąć ewentualnych chorób. A zatem - których produktów żywieniowych powinny unikać osoby po pięćdziesiątce?
Produkty bogate w cukry
Osoby po 50. roku życia są bardziej podatne na rozwój cukrzycy typu 2. Spożywanie dużych ilości cukrów prostych może prowadzić do insulinooporności oraz podwyższonego poziomu glukozy we krwi. Dlatego produkty takie jak słodycze, napoje gazowane, desery mleczne, makarony czy wypieki z białej mąki, powinny zostać zdecydowanie ograniczone.
Niezdrowe łakocie mogą wywoływać różne problemy zdrowotne. Twarde cukierki są wypełnione cukrem i szkodliwymi substancjami chemicznymi, co może prowadzić do problemów z zębami, podrażnień jamy ustnej oraz innych schorzeń.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Produkty bogate w tłuszcze trans i nasycone
Po 50. roku życia wzrasta ryzyko chorób serca i miażdżycy, tymczasem tłuszcze trans są jednym z największych wrogów zdrowia serca. Podnoszą poziom "złego" cholesterolu (LDL) we krwi, co zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Jednocześnie obniżają poziom "dobrego" cholesterolu (HDL), co dodatkowo nasila te zagrożenia.
Ponadto tłuszcze trans mogą powodować stany zapalne w organizmie, co jest szczególnie niebezpieczne dla osób starszych.
W związku z tym, że wiele przetworzonych produktów spożywczych zawiera te szkodliwe tłuszcze, po 50. roku życia należy unikać przetworzonych produktów mięsnych (takich jak kiełbasy, parówki i boczek), smażonych produktów i fast foodów, ale też czerwonego mięsa (np. wołowina, wieprzowina) czy margaryny.
Najlepiej wybierać zdrowsze opcje, takie jak tłuszcze nienasycone (oliwa z oliwek, oleje roślinne) i tłuszcze wielonienasycone (orzechy, nasiona chia).
Nadmiar soli w diecie
Z kolei nadmiar soli w diecie osób po 50. roku życia zwiększa ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego, ponadto przyczynia się do rozwoju osteoporozy, raka żołądka, chorób nerek oraz otyłości. Dodatkowo - może prowadzić do obrzęków i dodatkowego obciążenia dla serca.
Dlatego po 50. roku życia najlepiej ograniczyć spożycie słonych przekąsek (np. chipsy, paluszki, krakersy), przetworzonego jedzenia (konserwy, mrożnonki itd.) czy wędlin. Sól można zastąpić ziołami i naturalnymi przyprawami.
Warto też wspomnieć, że u starszych osób mogą również wystąpić problemy z układem pokarmowym (zaparcia, zespół jelita drażliwego czy wrzody żołądka), dlatego tak ważne jest, aby unikać pokarmów, które mogą podrażniać układ pokarmowy, takich jak ostre przyprawy czy tłuste potrawy.
Alkohol
Spożywanie alkoholu może prowadzić do uszkodzenia wątroby, ponadto zaburza wchłanianie wapnia i innych ważnych minerałów, co może przyspieszać rozwój osteoporozy - choroby, która często dotyka osoby po 50. roku życia (kości może osłabiać także nadmiar kofeiny). Alkohol może też wpływać na funkcje poznawcze, co jest szczególnie groźne w kontekście ryzyka rozwoju demencji.
Nie tylko to, co jemy, ale i ile jemy
Jeśli chodzi o dietę po 50. roku życia, pomocne będzie wdrożenie kilku prostych zasad. Należy pamiętać o odpowiednim nawodnieniu (minimum 1,5 litra dziennie) i regularnym spożywaniu posiłków. Te powinny być jednak mniejsze objętościowo.
Obniżenie kaloryczności posiłków nie może jednak oznaczać rezygnacji z witamin i składników mineralnych.
Czytaj także: Nie jedz w upały. Osłabiają, podnoszą ciśnienie