Banan to jeden z najpopularniejszych owoców, który występuje w naszym jadłospisie przez cały rok. Eksperci żywieniowi twierdzą, że w zimie należy ograniczyć jego spożywanie z powodu dużej zawartości cukru. Jedzenie bananów szybko zaspokaja nasz głód, jednak w tym przypadku uczucie sytości jest krótkotrwałe.
Zaraz po zjedzeniu będziemy znowu głodni, co sprzyja tyciu. Jest to niebezpieczne szczególnie zimą, kiedy nasza aktywność fizyczna nie jest tak wzmożona, jak w pozostałych porach roku. Warto również zwrócić uwagę, że w banany są bogatym źródłem potasu. Spora ilość tego pierwiastka ma wpływ na termoregulację organizmu, co może powodować nadmierne pocenie się.
Zobacz także: Oczyszcza organizm z toksyn, reguluje poziom cholesterolu. Wystarczy jeść raz w tygodniu
W zimowych miesiącach, szczególnie podczas okresu świątecznego na naszych stołach często goszczą owoce cytrusowe. Dietetycy ostrzegają, że pomarańcze, mandarynki lub inne cytrusy mogą wychładzać nasze ciało, dlatego korzystniejsze dla zdrowia jest spożywanie ich, gdy jest ciepło. Dotyczy to również kiwi.
Kolejnymi owocami, po które lepiej sięgać latem są truskawki. Zimową porą, wiele osób ma nieodpartą ochotę na zasmakowanie tych soczystych owoców. Mimo tego, że kuszą nas swoim apetycznym wyglądem, to nie idzie on w parze z ich odżywczymi walorami. Zimną do uprawy tych owoców bardzo często wykorzystuje się szkodliwe dla naszego organizmu pestycydy i sztuczne nawozy.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl