Kawa to napój o wielu właściwościach prozdrowotnych. Znajdziemy w niej polifenole, które wspomagają układ krążenia i działają antynowotworowo. Picie kawy zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy, a także wpływa pozytywnie na pracę naszego mózgu.
Wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej, przyspiesza metabolizm, dodaje energii, chroni przed chorobą Parkinsona, jak również redukuje stres i zmniejsza ból mięśni. Eksperci podkreślają, że najwięcej cennych składników znajdziemy w kawie parzonej lub z ekspresu ciśnieniowego. Niestety, nawet najlepsze właściwości kawy mogą zostać zneutralizowane przez nieodpowiedni dodatek.
Jednym z nich jest cukier oraz słodkie dodatki na bazie cukru. Składniki te znacząco zwiększają kaloryczność kawy czyniąc ze zdrowego napoju kaloryczną bombę. Regularne picie napojów zawierających cukier zwiększa ryzyko rozwoju nadwagi, otyłości, cukrzycy i niektórych nowotworów. W sklepach znajdziemy też syropy do kawy, które mają poprawić jej smak. Produkty te zawierają nie tylko duże ilości cukru, ale także chemicznych dodatków, takich jak konserwanty czy sztuczne barwniki.
Eksperci przestrzegają też, by nie dodawać do kawy alkoholu. To najgorsze połączenie. Alkohol spożywany w nadmiarze może doprowadzić do wyniszczenia wątroby, trzustki oraz innych organów. Zwiększa też ryzyko rozwoju raka.
Lepiej też nie dodawać do kawy śmietanki w proszku. W jej składzie również znajdziemy cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, oleje roślinne oraz sztuczne dodatki mające poprawić jej smak.
Nie jest również dobrym pomysłem zastąpienie cukru chemicznymi słodzikami. Chociaż ograniczymy w ten sposób liczbę kalorii takiego napoju, to dodatki te spożywane w nadmiarze mają działanie przeczyszczające. Co więcej wzmagają uczucie głodu, przez co możemy mieć ochotę, by do porannej kawy zjeść drożdżówkę lub ulubione ciastko.
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.